To jedno z lepszych ciast, jakie zrobiłam. Krem budyniowy idealnie zgrywa się z masą kajmakową i bitą śmietaną. Natomiast czekolada (koniecznie gorzka) dodaje ciastu "tego czegoś", co sprawia, że każdy kawałek jest wyjątkowy i niesamowicie smaczny.
Po prostu musicie go spróbować ! :-)
Ciasto 3 bit
Czas przygotowania: ok.30 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: ok. 24 kwadratowych kawałków
Przepis na formę o wymiarach ok. 28:14 cm
Składniki:
• 3 szklanki mleka
• 3/4 szklanki cukru (najlepiej z prawdziwą wanilią)
• 125 g masła
• 4 łyżki mąki pszennej
• 5 łyżek mąki ziemniaczanej
• 4 jajka
• 6 paczek herbatników petit beurre (po 100 g każda)
• 1,5 puszki masy kajmakowej (gotowanego mleko skondensowanego)
• 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
• 1 łyżka cukru pudru
• tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
♥ Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
♥ Na dnie formy wyłożyć pierwszą warstwę herbatników.
♥ Masę kajmakową podgrzać w rondelku (kilka minut, do czasu, aż będzie rzadsza niż przed podgrzaniem), jeszcze gorącą wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą warstwą herbatników. Odstawić na bok.
♥ Zagotować 2 szklanki mleka wraz z cukrem i masłem.
♥ Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąkami, a następnie wlać do gorącego mleka.
♥ Gotować chwilę (2 - 3 min.), aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając, aby pozbyć się grudek.
♥ Gorący budyń od razu wyłożyć na przygotowane herbatniki. Rozprowadzić i przykryć kolejną warstwą herbatników.
♥ Wstawić formę zawiniętą w folię spożywczą do lodówki najlepiej na całą noc, nawet na dłużej - herbatniki muszą bowiem zmięknąć.
♥ Po tym czasie ubić bitą śmietanę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłożyć na przygotowane ciasto.
♥ Czekoladę zetrzeć bezpośrednio na ciasto.
♥ Podawać od razu, lub po ponownym schłodzeniu.
Smacznego,
Z.
Źródło: mojewypieki.com
:)
OdpowiedzUsuńSUPER PRZEPIS , SUPER CIASTO :D
OdpowiedzUsuń