Mój pierwszy wypiek całkowicie własnego autorstwa. Postanowiłam połączyć karmelizowaną żurawinę w rumie*, ganache z białej czekolady i kakaowy spód. Rezultat naprawdę przeszedł moje oczekiwania - smaki idealnie się połączyły, a słodko-słone kontrasty należą do moich ulubionych ;)
☺☺☺
Tarta z karmelizowaną żurawiną i ganache czekoladowym
/Przepis na formę do tarty o średnicy 24 cm/
Składniki na kakaowy spód:
• 225 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
• 30 g gorzkiego kakao (1/4 szklanki)
• 110 g cukru (1/2 szklanki)
• 150 g masła, pokrojonego w kostkę - 1,5 cm, wyjętego z lodówki i pozostawionego na 10 min. w temperaturze pokojowej
• 3 żółtka, roztrzepane
♥ Mąkę z solą przesiać do dużej miski. Wmieszać cukier, masło wetrzeć palcami dłoni unosząc przy tym mąkę (w ten sposób się napowietrzy).
♥ Kiedy mieszanka zacznie przypominać piasek, składniki uformować w górkę i w środku zrobić wgłębienie, wlać do niego żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Nie można wyrabiać go zbyt długo, bo zrobi się twarde i niezbyt dobre po upieczeniu.
♥ Mąkę z solą przesiać do dużej miski. Wmieszać cukier, masło wetrzeć palcami dłoni unosząc przy tym mąkę (w ten sposób się napowietrzy).
♥ Kiedy mieszanka zacznie przypominać piasek, składniki uformować w górkę i w środku zrobić wgłębienie, wlać do niego żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Nie można wyrabiać go zbyt długo, bo zrobi się twarde i niezbyt dobre po upieczeniu.
♥ Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją i owinąć w folię do żywności. Wstawić do lodówki na 45 min.
♥ Po tym czasie formę do tarty dokładnie wyłożyć rozwałkowanym na dość cienki placek ciastem.
♥ Spód tarty piec obciążony papierem do pieczenia i fasolą (w ten sposób z ciasta nie utworzy się kopułka) w 180 stopniach przez 15 min. po tym czasie zdjąć papier z obciążnikami i piec przez kolejne 6-7 min.
♥ Pozostawić upieczone ciasto w formie, do ostygnięcia.
Składniki na nadzienie:
• 300 g żurawiny - świeżej lub mrożonej
• 30 ml rumu (ja użyłam smakowego, waniliowego)
• niecała szklanka cukru
• 4 łyżki wody
• 1 łyżeczka pasty waniliowej
♥ Żurawinę umieścić na patelni (zamrożoną najpierw rozmrozić) razem z cukrem i wodą, smażyć na średnim ogniu do rozpadnięcia się żurawiny i skarmelizowania się cukru. Dodać rumu i pasty waniliowej. Smażyć jeszcze przez ok. 3-5 min.
♥ Żurawinę zostawić do przestygnięcia. Lekko przestudzoną wyłożyć na kakaowy spód, równo rozprowadzić.
Składniki na czekoladowy ganache*:
• 170 g białej czekolady
• 3/4 szklanki śmietany kremówki
♥ W rondelku do grubym dnie zagotować śmietanę, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać wszystko do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego.
♥ Ganache wylać na wierzch tarty. Można udekorować boki prażonymi płatkami migdałowymi.
♥ Wstawić do lodówki do stężenia sosu z białej czekolady.
* Ja robiłam ganache z innego przepisu, nie wyszedł jednak tak, jak chciałam. Wiem za to, że ten przepis jest o wiele, wiele lepszy.
SMACZNEGO !
Źródła inspiracji, bądź przepisu - Dorotus, spód- książka "Wypieki"
Świetna :) U mnie na blogu dziś też połączenie żurawiny i białej czekolady..jest rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńBajeczna :) Połączenie żurawiny i białej czekolady zawsze się sprawdza :)
OdpowiedzUsuń