Dziś prezentuję wam bardzo intensywnie czekoladowy tort bezowy.
Jego wykonanie jest dość proste, jednak prezentuje się elegancko i niesamowicie szykownie... :-)
Jeśli macie ochotę na małą odskocznie od zwykłych ciast, np. na kruchym spodzie - to ten przepis sprawdzi się idealnie !
Czekoladowy tort bezowy
Czas przygotowania: ok. 40 min. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 8 - 16 (zależnie od wielkości)
Przepis na okrągły tort bezowy o średnicy 20 cm
Składniki na blaty bezowe:
• 6 białek
• 300 g brązowego cukru trzcinowego
• 3 łyżki kakao w proszku
• 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
♥ Piekarnik nagrzać do 140°C .
♥ Na trzech arkuszach papieru do pieczenia odrysować koło o średnicy 20 cm.
♥ Białka ubić na sztywno. Do sztywnej piany dodawać po łyżce cukru* za każdym razem starannie miksując.
♥ Słodką piankę oprószyć kakao i skropić octem. Zamieszać delikatnie, lecz stanowczo.
♥ 1. arkusz papieru do pieczenia ułożyć na blasze. 1/3 masy wyłożyć na odrysowane koło. Ładnie rozprowadzić i wygładzić.
♥ Piec przez 1 godz., każdy**. Tak postąpić jeszcze z pozostałymi dwoma partiami.
♥ Pozostawić do ostudzenia, najlepiej na metalowe kratce.
* Jest to konieczne, pominięcie tej czynności sprawi, że ciasto się nie uda.
** Jeśli do użytku są trzy blachy, to bardzo dobrze, można upiec od razu trzy blaty bezowe oszczędzając dużo czasu.
Składniki na krem czekoladowy:
• 6 żółtek
• 100 g brązowego cukru trzcinowego
• 2 łyżki kakao w proszku
• 2 łyżki mąki pszennej
• 300 ml mleka
• 300 ml śmietany kremówki
• 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej (na przykład w kąpieli wodnej)
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 20 g posiekanych pistacji
♥ Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać kakao i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.
♥ W rondelku podgrzać mleko ze śmietaną. Wlać do żółtek z cukrem, starannie zamieszać (trzepaczką) i przelać znowu do rondelka. Gotować, aż krem zgęstnieje.
♥ Gęsty już krem zdjąć z ognia i rozprowadzić w nim stopioną czekoladę. Przełożyć do miski, przykryć okrągłym kawałkiem papieru do pieczenia (który posmarować masłem)*** i wystudzić, nie wkładając jednak miski z kremem do lodówki (!).
♥ Mocno przestudzonym kremem przełożyć blaty bezowe tak, żeby masa znalazła się w środku i na wierzchu. Powinno to wyglądać tak:
- krem
- beza
- krem
- beza
- krem
- beza.
I zwieńczyć dzieło, posypując je posiekanymi pistacjami.
♥ Tak przygotowany tort bezowy najlepiej jest schłodzić w lodówce do uzyskania lepszej konsystencji.
*** Ta czynność zapobiegnie powstaniu na kremie kożuchu.
Smacznego,
Z.
Źródło: Książka Nigelli Lawson pt. "Jak być domową boginią"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.