Ciasto, które idealnie naśladuje popularne pralinki rafaello.
Nie znam ani jednej osoby, której by nie posmakowało.
Wszystko w nim idealnie się zgrywa - krakersy pod wpływem wilgoci delikatnie miękną, a smażone wiórki kokosowe nadają ciastu niepowtarzalnego charakteru.
To jedno z moich ulubionych ciast. Chyba nie potrzeba większej rekomendacji...
☺☺☺
Ciasto rafaello na krakersach
Czas przygotowania: ok. 30 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: ok. 24 kwadratowych kawałeczków
Przepis na formę o wymiarach ok. 28:14 cm
Składniki na krem:
• 200 g wiórków kokosowych
• 200 g migdałów w płatkach
• 1 litr mleka
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 1 i 1/2 kostki miękkiego masła
• 6 płaskich łyżek mąki pszennej
• 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
• ok. 400 g krakersów (zwykłych, solonych)
♥ Z podanej ilości mleka odlać 3/4 szklanki i wymieszać z mąkami, cukrem oraz ekstraktem.
♥ Resztę mleka zagotować.
♥ Do wrzącego mleka wlać przygotowaną uprzednio rzadką masę.
♥ Wymieszać wszystko trzepaczką, aż powstanie gęsty budyń, wtedy gotować jeszcze chwilę*.
♥ Gotowy budyń przełożyć do miski i studzimy. Musi być przynajmniej letni, aby przystąpić do kolejnego kroku.
♥ Margarynę zmiksować do gładkości, wtedy stopniowo dodawać przestygnięty budyń.
♥ Do masy dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Wszystko wymieszać.
♥ Pierwszą warstwę krakersów ułożyć na dnie formy. Na nią wyłożyć 3 - 4 łyżki kremu. Przykryć to drugą warstwą krakersów i kremu, tak postępować do wykorzystania kremu i krakersów.
Powinno to wyglądać tak:
- krem (na wierzchu)
- krakersy
- krem
- krakersy
- krem
- krakersy
- krem
- krakersy (na spodzie)
Składniki na pieczone wiórki kokosowe:
• 2 łyżki masła
• 100 g wiórków kokosowych
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 2 łyżki cukru
♥ Masło roztopić na patelni, dodać wiórki kokosowe, ekstrakt, a na koniec cukier.
♥ Smażyć, aż się zarumienią.
♥ Ostudzić.
♥ Posypać wystudzonymi wiórkami ciasto.
♥ Gotowe ciasto rafaello wstawić do lodówki, poprzez to krakersy zmiękną, a ciasto zyska na smaku i konsystencji.
* Trzeba uważać, aby budyń się nie przypalił, a zdarza się to dość często.
Źródło: domowe-wypieki.pl
na jak dużej blaszce to robiłaś?
OdpowiedzUsuńNa blaszce prostokątnej, o wielkości 28 na 14 cm, ale może być jakaś o podobnych wymiarach.
UsuńPozdrawiam,
Zosia ;-)
tzn że ma być to taka blacha od babki prostokątna?
UsuńPieczenie gwarantuje zawsze dowolność wyboru :) Jednak ja polecam formę prostokątną o wymiarach ok. 28 na 14 cm, jest ona odrobinę szersza od foremki na babkę ;)
UsuńPozdrawiam!
To musi być pyszne, rozpieszczasz najbliższych :)
OdpowiedzUsuńDo tego budyniu nie potrzeba jajka ?
OdpowiedzUsuńNie ;-)
Usuńmoże być budyń taki z torebki? :P
OdpowiedzUsuńNie polecam. Domowy budyń nie jest trudny do zrobienia, a jest o niebo smaczniejszy i odrobinę rzadszy
UsuńJak uchronić się przed przypaleniem
OdpowiedzUsuńTo naprawdę nic trudnego, wystarczy ciagle mieszać gotującą sie masę i wszystko bedzie w porządku :-)
UsuńPozdrawiam,
Zosia
jest przepyszne polecamwszystkim ale ja robię zawsze połowe tego ciasta bo jest słodkie i niewiele się go zje polecam gorąco! ,,słodkie solone jest bardziej słodkie niż słodkie słodzone,,
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu :)
UsuńPozdrawiam,
Zosia
czy moga byc herbatniki zamiast krakersow? :P pozdrawainm balbina :)
OdpowiedzUsuńSądzę, że ciasto może sie udać, ale nie polecam, bedzie to coś zupełnie innego, naprawdę polecam wersję z krakersami :)
UsuńPozdrawiam,
Zośka
Ciasto wyszło pyszne! Co prawda krem mi się zwarzył, ale metodą prób i błędów odratowałam go, więc radość tym większa :) Dziękuje za wspaniały przepis. Ania
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że cisto się udało :) Gratuluję. Z dnia na dzień będzie coraz lepsze, to był dobry wybór na Święta :)
UsuńPozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !
Zosia
Jedyna nieścisłość - margaryna. Będę robić to ciasto, zobaczymy co wyjdzie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Pysznie. Tak na marginesie jak robiłam masę budyniową to zdziwiłam sie ze nie ma w nim jajka, ale do końca wierzyłam przepisowi i to co widze na zdjęciu . Magia, Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń