Pyszne kruche, maślane ciasteczka o słonecznikowym, lekko orzechowym smaku, przełożone domową nutellą, bądź ulubioną konfiturą będą wprost idealnym dodatkiem do kawy, czy herbaty. Myślę, że dobrze sprawdzą się też jako słodki dodatek na świąteczny stół ;)
Przekładane ciasteczka z mąki słonecznikowej
Składniki:
• 300 g mąki
• 200 g masła
• 100 g cukru
• 80 g zmielonych ziaren słonecznika
• 1 żółtko
• szczypta soli
• kilka kropelek ekstraktu migdałowego
• białko do posmarowania + ok. 20-30 g pestek słonecznika
• kilka kropelek ekstraktu migdałowego
• białko do posmarowania + ok. 20-30 g pestek słonecznika
♥ Wszystkie składniki dokładnie i starannie ze sobą wyrobić. Gładkie, jednolite ciasto uformować w spłaszczoną kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz.
♥ Rozwałkować ciasto na stolnicy oprószonej mąką na grubość 3-4 mm. Wyciąć małe serduszka. Połowę serduszek posmarować białkiem i posypać pestkami słonecznika.
♥ Ciastka piec 14 min. w temperaturze 175ºC (lub do zezłocenia). Pozostawić do wystygnięcia na metalowej kratce.
♥ Ciasteczka bez pestek posmarować wybranym nadzieniem, przykryć tymi ze słonecznikiem na wierzchu.
♥ Rozwałkować ciasto na stolnicy oprószonej mąką na grubość 3-4 mm. Wyciąć małe serduszka. Połowę serduszek posmarować białkiem i posypać pestkami słonecznika.
♥ Ciastka piec 14 min. w temperaturze 175ºC (lub do zezłocenia). Pozostawić do wystygnięcia na metalowej kratce.
♥ Ciasteczka bez pestek posmarować wybranym nadzieniem, przykryć tymi ze słonecznikiem na wierzchu.
Oj zjadłabym takie przełożone masłem orzechowym albo nutellą jak zaproponowałaś :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają serduszka:)
OdpowiedzUsuńIntrygujące, podoba mi się pomysł z mąką słonecznikową :)
OdpowiedzUsuń