Piernikowe ludziki już tradycyjnie kojarzone są ze świętami. Powieszone za łapki na choince będą wyglądały, jak na huśtawce, a zapakowane w ładne opakowanie ze wstążką będą cudownym prezentem, który na pewno przyniesie obdarowanemu dużo radości. Jedno wiem - te małe, uśmiechnięte ludki sprawią, że święta będą jeszcze bardziej magiczne.
Ciasto też nie sprawia żadnych problemów w przygotowaniu, podczas pieczenia, jak i po nim ciasteczka pięknie pachną, a w smaku jest naprawdę porównywalne do toruńskich pierników. Polecam !
Gingerbread people (piernikowe ludziki)
/Przepis na ok. 80 pierniczków/
Składniki na ciasto pierniczkowe:
• 195 g miodu
• 195 g masła
• 600 g mąki
• 105 g cukru pudru
• 3 jajka
• 3 łyżeczki przyprawy do piernika
• 1 i 1/2 łyżki kakao
• 1 i 1/2 łyżeczki sody
♥ Masło z miodem rozpuścić w garnku. Przelewać mieszankę do miski.
♥ Mąkę wymieszać z sodą, kakao, cukrem pudrem i przyprawą do piernika.
♥ W kilku partiach, powolutku dodawać suche składniki do miodu z masłem, co partię dokładnie mieszając. Pod koniec mieszania ciasto będzie niejednolite, wtedy należy wyrobić je ręcznie, aż do powstania gładkiego, błyszczącego ciasta.
♥ Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować kawałek ciasta (cieńszy lub grubszy, według upodobań), wycinać piernikowe ludziki, bądź inne, wybrane kształty.
♥ Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na nim pierniczki w sporych odległościach od siebie. Ewentualnie można zrobić dziurki słomką lub wykałaczką, które posłużą do zawieszania za pomocą nitki, np. na choince.
♥ Ciastka piec przez 10 min. w temperaturze 160ºC, im dłużej będą pieczone, tym bardziej będą chrupiące.
♥ Ostygnięte pierniki polukrować i ozdobić, na przykład drobnymi posypkami, albo małymi cukiereczkami.
Smacznego :)
Przepis: Madame Edith
Prześlicznie je ubrałaś:)
OdpowiedzUsuń