BOMBA CZEKOLADOWA !
Z przepisami Nigelli jest zazwyczaj tak, że albo są absolutnie bez dodatku czekolady, albo mają jej mnóstwo, już wiele razy się o tym przekonałam ;-)
Tutaj ilość czekolady jest po prostu idealnie wymierzona, tzn. jest jej baaardzo dużo, co w tym przypadku jest zdecydowanie dużym plusem !
Bardzo, ale to bardzo Wam je polecam, bo już godzinkę po ich upieczeniu, nie było po nich żadnego śladu...
☺☺☺
Czekoladowe muffinki Nigelli Lawson
Czas przygotowania: ok. 10 - 15 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: ok. 8 dość dużych muffin
Przepis na 8 muffinek
Składniki na muffiny:
• 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżki kakao
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 1 szklanka mleka
• 1/3 szklanki oleju
• 1 jajko
• 3/4 szklanki chocolate chips (czyli płatków z czekolady popularnych zwłaszcza w UK) + 1/4 szklanki do posypania
• 1 łyżeczka pasty/ekstraktu z wanilii
♥ Piekarnik nagrzać do 200ºC.
♥ Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier puder przesiać i wymieszać.
♥ W drugim naczyniu wymieszać mleko, olej, jajko oraz pastę z wanilii.
♥ Połączyć suche składniki z mokrymi, wszystko dokładnie zamieszać. Do przygotowanej masy dosypać chocolate chips (czekoladowe "groszki"), jeszcze raz niedbale zamieszać.
♥ Ciasto nałożyć do papilotek, do 2/3 wysokości. Posypać czekoladowymi groszkami każdą muffinkę.
♥ Piec przez ok. 25 min. w nagrzanym piekarniku.
♥ Upieczone babeczki wystudzić najlepiej na metalowej kratce. Najlepsze są w dniu upieczenia.
Smacznego !
Źródło: Czekoladą utkane
już któryś raz spotykam się z tymi muffinkami Nigelli, wszyscy je chwalą, ale nie mogę się za nie zabrać :)
OdpowiedzUsuńJa nie jestem wielką fanką muffinek, ale te urzekły mnie kompletnie... :) Bardo polecam w końcu się skusić ;-)
UsuńJak w przeliczeniu na wagę wychodzi szklanka chocolate chips?
OdpowiedzUsuń