7 kwi 2013

Bardzo szybkie ciasto drożdżowe (sypane) z kruszonką



Sypane ciasto drożdżowe to idealna alternatywa dla ludzi zapracowanych, którzy lubią domowe wypieki i ten ciepły klimat, który towarzyszy przy ich przygotowaniu...
Wystarczy włożyć w kolejności wszystkie składniki do miski, odstawić, wymieszać i gotowe, bez wyrabiania ! Świetny pomysł dla początkujących ! 
Opcjonalnie można jeszcze dodać rodzynki do środka i kruszonkę na wierzch, musicie spróbować ;-)


Ciasto drożdżowe (sypane) z kruszonką

 Czas przygotowania: ok. 20 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 2 małe keksówki

Przepis na 2 małe keksówki, np. o wymiarach 6,5 x 22,5 x 7 cm 

Składniki na ciasto:
100 g świeżych drożdży (tak,naprawdę aż tyle)
220 g cukru
• 2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szklanki mleka, letniego
200 g masła, stopionego
4 roztrzepane jajka
640 g mąki pszennej
szczypta soli

♥  Wszystkie składniki wsypać do dużej miski według podanej wyżej kolejności. Nie mieszać ! Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godz.

♥  Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Po tym czasie wymieszać wszystko szpatułką (lub łyżką). W tej chwili można dodać rodzynki, jednak ja tego nie zrobiłam.  Wyłożyć ciasto do dwóch foremek (po 1/2 do każdej). Wygładzić, aby wierzch był równy.

Składniki na kruszonkę:
200 g mąki
100 g cukru 
100 g masła

♥  Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść, a później rozdrobnić na małe okruszki. Przygotowane ciasta posypać kruszonką.

♥  Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec jeszcze przez 15 min.

♥  Upieczone ciasta odłożyć, aby lekko ostygły.   


No i tyle, prawda, że proste ?

Smacznego,
Z.

20 komentarzy:

  1. Zrobiłam wczoraj i jest naprawdę super. Szybka, prosta i bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam wczoraj i wyszła naprawdę super. Szybka, prosta i bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robiłam ciasto wg powyższego przepisu i wyszło wyśmienite, super puszyste - przepis genialny! Szybko, łatwo i smacznie. Placek rozszedł się błyskawicznie! Polecam;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. I visited &X73;everаl we&X62; pageѕ eхceрt tthe audio qual&X69;ty forr audio ѕ&X6f;ngs existi&X6e;&X67; аt this ωebsite iss in
    fаct exсellent.

    m&X79;web blо&X67; hybrid gel polish

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, czy zamiast swiezych drozdzy moga byc te instant? I ile ewentualnie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, ciasto bazuje bowiem na rozczynie ze świeżych drożdży.

      Pozdrawiam !

      Usuń
  6. Swietny przepis Bardzo lubię ciasta drożdżowe ale nie mam do nich cierpliwości. A to szybko, łatwo i przyjemnie. Właśnie zostało spróbowane i zaaprobowane przez moja rodzinkę. Pulchne, wilgotne / dołożyłam jabłka/ . Pycha. Obawiam się.że jutro czeka mnie powtórka z rozrywki, bo 3/4 blachy już wcięło a moi kochani nie wyobrażają sobie soboty i niedzieli bez ciasta. Polecam ! I pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zabrałam się do roboty bo bardzo mi się spodobał przepis(zawsze piekłam topielca)co wyjdzie z pieca zobaczymy.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. A mi wyszedł zakalec, ale nie poddaje się spróbuje piec jeszcze raz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj.. Przykro mi. Życzę powodzenia, z tak dobrym nastawieniem na pewno się uda :)

      Ps. Trzeba pamiętać, aby masło i mleko nie były gorące, tylko letnie, bo to jest częsta przyczyna zakalców - zbyt gorący płyn zabija drożdże.

      Pozdrawiam,
      Zosia !

      Usuń
  9. raz robiłem wyszło extra:) tylko kruszonka zatopiła sie w cieście ;/ teraz robie drugi raz :P zobaczymy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobilam dzis i jest pyszne. Nigdy mi nie wychodzilo drozdzowe. Jedyne ALE to mam do proporcji podanych na kruszonke- stanowczo za duzo jej wychodzi.
    Dziekuje za przepis i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny! Robiłam go już 3 razy, za każdym razem wyszedł idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. super przepis ciasto miodzio

    OdpowiedzUsuń
  13. Genialny przepis:-) , mój maz juz prawie jedno zjadł mimo ze jeszcze cieple:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakiej konsystencji powinno być ciasto?Bardziej lepkie, czy ma sie raczej nie kleić i być gładkie i zbite?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto ma być lepkie, konsystencja powinna być naprawdę rzadka, dlatego ciasto "nalewa"się do foremki przed pieczeniem ;)

      Usuń
  15. Piec z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...