Sypane ciasto drożdżowe to idealna alternatywa dla ludzi zapracowanych, którzy lubią domowe wypieki i ten ciepły klimat, który towarzyszy przy ich przygotowaniu...
Wystarczy włożyć w kolejności wszystkie składniki do miski, odstawić, wymieszać i gotowe, bez wyrabiania ! Świetny pomysł dla początkujących !
Opcjonalnie można jeszcze dodać rodzynki do środka i kruszonkę na wierzch, musicie spróbować ;-)
Ciasto drożdżowe (sypane) z kruszonką
Czas przygotowania: ok. 20 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 2 małe keksówki
Przepis na 2 małe keksówki, np. o wymiarach 6,5 x 22,5 x 7 cm
Składniki na ciasto:
• 100 g świeżych drożdży (tak,naprawdę aż tyle)
• 220 g cukru
• 2 łyżki cukru waniliowego
• 3/4 szklanki mleka, letniego
• 200 g masła, stopionego
• 4 roztrzepane jajka
• 640 g mąki pszennej
• szczypta soli
♥ Wszystkie składniki wsypać do dużej miski według podanej wyżej kolejności. Nie mieszać ! Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godz.
♥ Piekarnik nagrzać do 180ºC.
♥ Po tym czasie wymieszać wszystko szpatułką (lub łyżką). W tej chwili można dodać rodzynki, jednak ja tego nie zrobiłam. Wyłożyć ciasto do dwóch foremek (po 1/2 do każdej). Wygładzić, aby wierzch był równy.
Składniki na kruszonkę:
• 200 g mąki
• 100 g cukru
• 100 g masła
♥ Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść, a później rozdrobnić na małe okruszki. Przygotowane ciasta posypać kruszonką.
♥ Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec jeszcze przez 15 min.
♥ Upieczone ciasta odłożyć, aby lekko ostygły.
No i tyle, prawda, że proste ?
Smacznego,
Z.
Źródło: Sprawdzona kuchnia
Zrobiłam wczoraj i jest naprawdę super. Szybka, prosta i bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj i wyszła naprawdę super. Szybka, prosta i bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;-)
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam ciasto wg powyższego przepisu i wyszło wyśmienite, super puszyste - przepis genialny! Szybko, łatwo i smacznie. Placek rozszedł się błyskawicznie! Polecam;-)
OdpowiedzUsuńI visited &X73;everаl we&X62; pageѕ eхceрt tthe audio qual&X69;ty forr audio ѕ&X6f;ngs existi&X6e;&X67; аt this ωebsite iss in
OdpowiedzUsuńfаct exсellent.
m&X79;web blо&X67; hybrid gel polish
Witam, czy zamiast swiezych drozdzy moga byc te instant? I ile ewentualnie? :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie, ciasto bazuje bowiem na rozczynie ze świeżych drożdży.
UsuńPozdrawiam !
Swietny przepis Bardzo lubię ciasta drożdżowe ale nie mam do nich cierpliwości. A to szybko, łatwo i przyjemnie. Właśnie zostało spróbowane i zaaprobowane przez moja rodzinkę. Pulchne, wilgotne / dołożyłam jabłka/ . Pycha. Obawiam się.że jutro czeka mnie powtórka z rozrywki, bo 3/4 blachy już wcięło a moi kochani nie wyobrażają sobie soboty i niedzieli bez ciasta. Polecam ! I pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabrałam się do roboty bo bardzo mi się spodobał przepis(zawsze piekłam topielca)co wyjdzie z pieca zobaczymy.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA mi wyszedł zakalec, ale nie poddaje się spróbuje piec jeszcze raz
OdpowiedzUsuńOj.. Przykro mi. Życzę powodzenia, z tak dobrym nastawieniem na pewno się uda :)
UsuńPs. Trzeba pamiętać, aby masło i mleko nie były gorące, tylko letnie, bo to jest częsta przyczyna zakalców - zbyt gorący płyn zabija drożdże.
Pozdrawiam,
Zosia !
raz robiłem wyszło extra:) tylko kruszonka zatopiła sie w cieście ;/ teraz robie drugi raz :P zobaczymy :)
OdpowiedzUsuńzrobilam dzis i jest pyszne. Nigdy mi nie wychodzilo drozdzowe. Jedyne ALE to mam do proporcji podanych na kruszonke- stanowczo za duzo jej wychodzi.
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis i pozdrawiam serdecznie
Pyszny! Robiłam go już 3 razy, za każdym razem wyszedł idealny :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis ciasto miodzio
OdpowiedzUsuńGenialny przepis:-) , mój maz juz prawie jedno zjadł mimo ze jeszcze cieple:-)
OdpowiedzUsuńJakiej konsystencji powinno być ciasto?Bardziej lepkie, czy ma sie raczej nie kleić i być gładkie i zbite?
OdpowiedzUsuńCiasto ma być lepkie, konsystencja powinna być naprawdę rzadka, dlatego ciasto "nalewa"się do foremki przed pieczeniem ;)
UsuńPiec z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuń