To bez wątpienia nasze ulubione drożdżówki ! Słodki, cynamonowy zapach przywodzi na myśl najwspanialsze chwile spędzone w domowym, ciepłym zaciszu.
Ciasto na bułeczki jest delikatne i łatwe w przygotowaniu, a nadzienie można dowolnie modyfikować, moje ulubione to właśnie to, które wam przedstawiam, czyli cynamonowo-maślane, jednak można też do środka zawijasków z ciasta dać ser i mak, bądź nawet budyń i rodzynki - możliwości jest bardzo wiele !
Cała moja rodzinka, łącznie ze mną - poleca !
☺☺☺
Norweskie bułeczki cynamonowe Nigelli
Czas przygotowania: ok. 30 min. (+ 45 min. na wyrastanie i 25 min. pieczenia)
Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: ok. 15 dużych bułek (u mnie nie wszystkie zmieściły się na blasze)
Przepis na formę o wymiarach ok. 24x40 cm
Składniki na ciasto:
• 700 - 800 g mąki pszennej + mąka do ewentualnego posypania klejącego ciasta
• 100 g cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 21 g (3 saszetki) suchych drożdży (instant) lub 45 g drożdży świeżych
• 100 g masła, roztopionego
• 400 ml mleka, letniego
• 2 jajka
♥ Prostokątną blachę o podanych wyżej wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia.
Jeśli masz suche drożdże (instant), wsyp je bezpośrednio do mąki i dalej postępuj zgodnie z przepisem.
♥ W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól.
♥ Świeże drożdże pokruszyć do miseczki i zalać 5 łyżkami letniego mleka, odjąć od ogólnej puli składników 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min., w tym czasie drożdże zaczną "pracować".
♥ Świeże drożdże pokruszyć do miseczki i zalać 5 łyżkami letniego mleka, odjąć od ogólnej puli składników 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min., w tym czasie drożdże zaczną "pracować".
♥ Mleko, roztopione masło oraz jajka ubić trzepaczką tylko do połączenia się tych składników. Do suchych składników dodać mleczno-jajeczną masę wraz z zaczynem z drożdży.
♥ Składniki dokładnie wymieszać widelcem lub drewnianą łyżką, po czym wyrobić gładkie, elastyczne ciasto; zajmie to ok. 5 - 10 min., ewentualnie można podsypać ciasto niewielką ilością mąki, aż będzie elastyczne i bez problemu będzie odchodziło od ręki.
♥ Uformować kulę z ciasta, a następnie włożyć ją do posmarowanej olejem miski, obtoczyć ciasto, aby było natłuszczone (to zapobiegnie schnięciu podczas wyrastania). Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.
Składniki na cynamonowe nadzienie:
• 150 g masła, miękkiego
• 150 g cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
♥ Składniki na nadzienie dokładnie wymieszać.
♥ Oddzielić 1/3 ciasta, rozwałkować ją na wielkość formy o podanych wyżej wymiarach. Dokładnie wyłożyć ją* rozwałkowanym płatem ciasta.
♥ Pozostałą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach ok. 50x25 cm, wtedy posmarować je przygotowaną masą maślano-cynamonową. Zawinąć ciasną roladę. Pokroić na bułeczki o grubości 2 cm**, wyłożyć nimi blachę z drożdżowym spodem tak, aby zawijaski się stykały.
♥ Piekarnik nagrzać do 230°C.
♥ Drożdżowe ślimaczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić do wyrastania na 15 min.
♥ Piec drożdżówki przez ok. 25 min. w nagrzanym piekarniku.
* Nie musi to być forma, ale np. zwykła blaszka do pieczenia ciasteczek wyłożona papierem do pieczenia.
** Jak dla mnie, najlepszym sposobem jest "cięcie" bułeczek nitką; po prostu należy położyć nitkę pod spodem rolady, ustalić szerokość bułeczek i ścisnąć.
** Jak dla mnie, najlepszym sposobem jest "cięcie" bułeczek nitką; po prostu należy położyć nitkę pod spodem rolady, ustalić szerokość bułeczek i ścisnąć.
Smacznego !
Źródło: książka autorstwa Nigelli Lawson pt. "Jak być domową boginią"
CUDOWNE!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Agata