7 maj 2013

Norweskie bułeczki cynamonowe Nigelli


To bez wątpienia nasze ulubione drożdżówki ! Słodki, cynamonowy zapach przywodzi na myśl najwspanialsze chwile spędzone w domowym, ciepłym zaciszu.
Ciasto na bułeczki jest delikatne i łatwe w przygotowaniu, a nadzienie można dowolnie modyfikować, moje ulubione to właśnie to, które wam przedstawiam, czyli cynamonowo-maślane, jednak można też do środka zawijasków z ciasta dać ser i mak, bądź nawet budyń i rodzynki - możliwości jest bardzo wiele !
Cała moja rodzinka, łącznie ze mną - poleca ! 

☺☺☺

Norweskie bułeczki cynamonowe Nigelli 

Czas przygotowania: ok. 30 min. (+ 45 min. na wyrastanie i 25 min. pieczenia) 
Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: ok. 15 dużych bułek (u mnie nie wszystkie zmieściły się na blasze)

Przepis na formę o wymiarach ok. 24x40 cm

Składniki na ciasto:
 700 - 800 g mąki pszennej + mąka do ewentualnego posypania klejącego ciasta
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
21 g (3 saszetki) suchych drożdży (instant) lub 45 g drożdży świeżych 
100 g masła, roztopionego
400 ml mleka, letniego
2 jajka

♥  Prostokątną blachę o podanych wyżej wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia.

Jeśli masz suche drożdże (instant), wsyp je bezpośrednio do mąki i dalej postępuj zgodnie z przepisem.

♥  W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól.

♥  Świeże drożdże pokruszyć do miseczki i zalać 5 łyżkami letniego mleka, odjąć od ogólnej puli składników 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min., w tym czasie drożdże zaczną "pracować".

♥  Mleko, roztopione masło oraz jajka ubić trzepaczką tylko do połączenia się tych składników. Do suchych składników dodać mleczno-jajeczną masę wraz z zaczynem z drożdży. 

♥  Składniki dokładnie wymieszać widelcem lub drewnianą łyżką, po czym wyrobić gładkie, elastyczne ciasto; zajmie to ok. 5 - 10 min., ewentualnie można podsypać ciasto niewielką ilością mąki, aż będzie elastyczne i bez problemu będzie odchodziło od ręki.

♥  Uformować kulę z  ciasta, a następnie włożyć ją do posmarowanej olejem miski, obtoczyć ciasto, aby było natłuszczone (to zapobiegnie schnięciu podczas wyrastania). Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. 

Składniki na cynamonowe nadzienie: 
150 g masła, miękkiego
150 g cukru
1 łyżeczka cynamonu

♥  Składniki na nadzienie dokładnie wymieszać.

♥  Oddzielić 1/3 ciasta, rozwałkować ją na wielkość formy o podanych wyżej wymiarach. Dokładnie wyłożyć ją* rozwałkowanym płatem ciasta.

♥  Pozostałą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach ok. 50x25 cm, wtedy posmarować je przygotowaną masą maślano-cynamonową. Zawinąć ciasną roladę. Pokroić na bułeczki o grubości 2 cm**, wyłożyć nimi blachę z drożdżowym spodem tak, aby zawijaski się stykały. 




♥  Piekarnik nagrzać do 230°C.

♥  Drożdżowe ślimaczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić do wyrastania na 15 min.

♥  Piec drożdżówki przez ok. 25 min. w nagrzanym piekarniku.

* Nie musi to być forma, ale np. zwykła blaszka do pieczenia ciasteczek wyłożona papierem do pieczenia.

** Jak dla mnie, najlepszym sposobem jest "cięcie" bułeczek nitką; po prostu należy położyć nitkę pod spodem rolady, ustalić szerokość bułeczek i ścisnąć.  
Smacznego !
       
Źródło: książka autorstwa Nigelli Lawson pt. "Jak być domową boginią"

1 komentarz:

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...