Nie lubiłam bez kawowych, dopóki sama ich nie upiekłam... komuś, kto je uwielbia ☺ Przepis jest idealny - bezy wychodzą delikatne i chrupiące, z lekkim aromatem kawy. Możecie do woli bawić się rodzajami końcówek [tylek] cukierniczych tworząc wymyślne kształty oddające wasze uczucia, albo artystyczne zapędy... Możecie też zrobić 'paluszki', jak ja :D
W każdym razie, pamiętajcie - bezy powinny się udać, jeśli białka będziecie miksować przynajmniej na 4 prędkościach, zaczynając od najwolniejszej, kończąc na najszybszej pod koniec, czyli kiedy piana będzie sztywna. No, powodzenia !
Bezy kawowe
Przepis cytuję z małą zmianą za Moje Pysznosci
Składniki:
• 4 białka
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
♥ Kawę zalać bardzo małą ilością wrzącej wody. Przykryć i odstawić na kilka minut. następnie odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
♥ Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce, cały czas ubijając.
♥ Do sztywnej i błyszczącej masy dodać mąkę i kawę, wymieszać szpatułką - szybko oraz delikatnie, aby piana nie opadła.
♥ Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką. Wyciskać bezy w wybranym kształcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym na 100-120ºC przez ok 2 godziny.
Zależnie od upodobań - przez 2 godziny pieczenia otrzymamy chrupiące bezy.
♥ Upieczone bezy pozostawić na 5 min. do ostygnięcia na blaszce, a później jeszcze chwilkę na metalowej kratce.
Smacznego !
Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smacznie, chętnie bym zjadła, kawowych jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuń