To jedna z takich owsianek, które można przygotować zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Jest bardzo pyszna, kremowa, a płatki owsiane, chociaż wyczuwalne, wcale nie są na pierwszym planie, dlatego może uda się przekonać małe pociechy do takiego zdrowego śniadanka ? ;) Polecam !
☺☺☺
Owsianka budyniowa
Czas przygotowania: ok. 15 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 1 miseczka śniadaniowa
Składniki na owsiankę budyniową:
• 2/3 szklanki mleka (lub wody)
• 3 łyżki płatków owsianych górskich
• 1/4 szklanki mleka
• 1 płaska łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego
• cukier do smaku (ja daję ok. 2 łyżek cukru brązowego)
♥ 1/4 szklanki mleka wymieszać z budyniem i cukrem.
♥ 2/3 szklanki mleka zagotować w rondelku. Do wrzącego mleka wsypać płatki owsiane, gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż napęcznieją.
♥ Zwiększyć odrobinę ogień, do wrzącego mleka z płatkami wlać roztwór z budyniem. Gotować na średnim ogniu, troszkę dłużej, niż do zgęstnienia.
Dodatki:
• garść truskawek
• trochę orzechów włoskich
• kilka jagód goji (opcjonalnie)
♥ Ugotowaną owsiankę przełożyć do miseczki, na wierzchu ułożyć dodatki.
Smacznego,
Zosia
Źródło: taniec smaków
uwielbiam budyniowe owsianki - to jeden z najlepszych ;D
OdpowiedzUsuń*jedne
OdpowiedzUsuńhej :-) napisalas, ze mleko mozna zastapic woda. Ja uwielbiam owsianke gotowana na wodzie i zastanawialam sie wlasnie, czy wyjdzie mi budyniowa bez mleka :> Czyli jesli platki ugotuje na wodzie i dodam budyn (wymieszany z mlekiem) to i tak wyjdzie budyn? ^^ :-) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOjj, nie polecam... Woda sprawi, że z budyniu zrobi się "śmietanowa" papka, tj. nie osiągnie odpowiedniej konsystencji. Lepiej spróbować z mlekiem, bo naprawdę warto :D
UsuńPozdrawiam,
Zosia