8 cze 2013

Dwukolorowy sernik na zimno z truskawkami


To był mój pierwszy sernik na zimno, wyszedł całkiem smaczny, prawie jak serowy mus, taki był puszysty i delikatny :D Można przygotować wersję zarówno z truskawkami, jak i innymi owocami, np. malinami, czy jagodami... Zachęcam Was do wypróbowania, bo taki serniczek to bardzo prosty i pyszny deser na upalne dni.


Dwukolorowy sernik na zimno z truskawkami

Czas przygotowania: ok. 25 min. (+ czas stygnięcia żelatyny i tężenie sernika w lodówce) Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 8 sporych kawałków lub 12 mniejszych

Przepis na okrągła formę o średnicy 23 - 24 cm

Składniki na spód:
• 100 g okrągłych biszkopcików

♥  Formę wyłożyć na dnie biszkopcikami.

Składniki na masę serową:    
1 kg sera białego trzykrotnie zmielonego (można również użyć gotowego sera z kubełka)
7 łyżek cukru pudru + 1 łyżka
2 i 1/2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka truskawkowa

♥  Ser zmiksować z cukrem pudrem (sześcioma łyżkami) i wanilią do połączenia. 

♥  Żelatynę zalać gorącą wodą, odstawić do przestygnięcia.

♥  Letnią, ale nadal płynną żelatynę wlewać cienką stróżką do sera cały czas miksując. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i łyżkę cukru pudru, znów zmiksować do połączenia.

♥ Masę kakaową wyłożyć na biszkoptowy spód, rozsmarować* i przykryć masą białą, ponownie równo rozprowadzić. Tortownicę lekko wstrząsnąć o blat, aby pozbawić masę pęcherzyków powietrza, wstawić do lodówki na 1 godz.

Składniki na wierzch sernika:
opakowanie galaretki truskawkowej 
ok. 40 - 500 g truskawek

♥  Galaretkę zalać 400 ml gorącej wody, zostawić do przestygnięcia. 

♥  Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić według uznania (ja pokroiłam w plasterki).  

♥ Truskawki ułożyć na schłodzonym serniku, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, a przynajmniej do zastygnięcia galaretki.


* W tym momencie można ułożyć truskawki, jeśli chcemy, aby były też w środku.

Smacznego,
Zosia !

6 komentarzy:

  1. Mmm, absolutnie cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A wanilie kiedy trzeba dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wanilię trzeba dodać na początku robienia sernika, czyli do sera z cukrem pudrem. Już poprawiłam przepis.
      Bardzo dziękuję za uwagę :)

      Pozdrawiam,
      Zosia !

      Usuń
  3. Bardzo się cieszę, że sernik smakował :) Bardzo dziękuję za nagrodę w konkursie, która już do mnie dotarła :)

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...