21 lis 2013

Najlepsze pierniczki korzenne z witrażykami


To co ? Zaczynamy świąteczne szaleństwa ?
Na początek delikatnie, wręcz subtelnie - pierniczkami z mojego ulubionego przepisu, ozdobionymi kolorowymi witrażykami, które szczególnie przypadają do gustu dzieciom (mam nadzieję, że nie tylko one :)). Pierniczki przy tym są proste w wykonaniu, to naprawdę sama przyjemność ;) Co do smaku, można je przygotować zarówno z przyprawą do piernika, jak i korzenną, ja zdecydowanie preferuję tą drugą, ale to wasz wolny wybór ;) Po odpowiednio długim  leżakowaniu* będą przysłowiowo rozpływały się w ustach.. Polecam, a nawet bardzo polecam !

* Dzięki dodatkowi miodu pierniczki od razu po upieczeniu są twarde, najlepiej upiec je pod koniec listopada i trzymać w puszce aż do świąt. Jeśli nadal będą twarde i nie będą chciały zmięknąć, można włożyć do pudełka ćwiartkę jabłka, pierniczki wchłoną jej wilgoć i w ten sposób zmiękną.   


Pierniczki korzenne z witrażykami

Składniki na pierniczki (ok. 50 naprawdę dużych pierniczków albo 100 mniejszych): 
550 g mąki pszennej
300 g miodu (najlepiej naturalnego)
100 g cukru pudru
120 g masła, rozpuszczonego
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej 
przyprawa korzenna (ja dałam ok 50 g, ale można dodać mniej lub więcej)
opcjonalnie można dodać 2 łyżeczki kakao 

♥  Masło roztopić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagnieść gładkie, dość delikatne ciasto ręcznie bądź za pomocą robota planetarnego.

♥  Wałkować ciasto na grubość 2-3 mm bądź grubiej, na stolnicy, regularnie podsypując mąką (nie można jej dodać zbyt dużo, aby ciasto piernikowe nie było twarde). 

Witrażyki:
landrynki podzielone na różne kolory (oczywiście można użyć, np. brązowych, wtedy kolory będą stonowane i bardziej eleganckie)

♥  Landrynki muszą być pokruszone - tak więc trzeba włożyć je do foliowej reklamówki i uderzając tłuczkiem do mięsa zamienić w cały stosik drobnych kawałeczków (ale nie mąkę !).

♥  Robiąc witrażyki w pierniczkach należy:
1. wyciąć pierniczki o grubości ok. 2-4 mm foremką o sporej średnicy,
2. w środku każdego pierniczka wyciąć wybrany kształt mniejszą wykrawaczką,
3. w środku pustych pól wszystkich pierniczków poukładać landrynki (nie może być ich zbyt dużo, bo podczas pieczenia stopione wypłyną na powierzchnie pierniczka i całość będzie wyglądała niezbyt estetycznie,
4. ewentualnie można zrobić dziurki na górze każdego pierniczka słomką lub wykałaczką, dzięki temu będzie można powiesić nasze pierniczki na choince ! :) 

♥  Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC. 
Smacznego !


Źródło przepisu - Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...