Te niesamowite muffinki smakują jak marzenie - cynamonowe, słodziutkie, tak wilgotne, jak powinny być... Są faktycznie podobne do pączków, ale tych angielskich (doughnuts), nie naszych polskich :D Poza tym są bardzo szybkie w przygotowaniu ! Tak jak w przypadku większości muffin - najpierw mieszamy składniki suche, później mokre, a następnie wszystko razem. Bardzo polecam wam te małe "purchawki" (trafne określenie nadane przez kreatywnego człowieka ☺), będą idealne na szybki, popołudniowy deser, czy drugie śniadanie :)
Muffiny jak pączki (doughnut muffins)
Składniki
• 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/3 szklanki oleju
• 3/4 szklanki cukru
• 1 jajko
• 3/4 szklanki mleka
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
♥ Muffinki wykonujemy tradycyjnie - najpierw mieszamy suche składniki, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i cukier. W drugiej misce mieszamy składniki mokre, czyli mleko, olej i roztrzepane jajko.
♥ Przygotowaną masę rozłożyć po równo do formy na muffinki* (do 2/3 wysokości).
♥ Muffiny piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Dodatkowo:
• 60 g masła, roztopionego
• 1/3 - 1/2 szklanki drobnego cukru
• 1 niepełna łyżka cynamonu
♥ Jeszcze ciepłe muffinki wyjąć na kratkę. Krótko obtaczać w roztopionym maśle, następnie dokładnie w cukrze z cynamonem.
* Ja użyłam formy silikonowej, ale można użyć także metalowej, najpierw jednak należy wysmarować masłem i obsypać kaszą manną.
Smacznego !
Przepis: Moje Wypieki
rewelacja:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! Choć pączków nie przypominają za grosz, są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWow, super pomysł :D
OdpowiedzUsuńTakich muffinek jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPS. Jutro muffinki będą najlepsze, dzisiaj, tzn. zaraz po upieczeniu nie mają zbyt wyrazistego smaku ;)
Pozdrawiam!
I to jest racja ;)
Usuń