To mój debiut w kwestii dyniowych serników :) Muszę przyznać, że wyszedł mi naprawdę pyszny sernik, który swym zapachem idealnie pasuje do pięknej, złotej jesieni.
Jest zwarty, dość ciężki, smak dyni jest w nim lekko wyczuwalny, ale nie dominuje. Nazwałabym ten przepis jesiennym 'must bake', polecam !
Sernik dyniowy na spodzie brownie
Składniki na masę serową:
• 250 g puree z dyni
• 1 kg sera białego zmielonego trzykrotnie
• 5 jajek
• 2 żółtka
• puszka mleka skondensowanego, słodzonego
• 1/2 szklanki śmietanki kremowej (30 %)
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej (następnym razem dam troszkę mniej)
• 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
♥ W dużej misce zmiksować na gładką masę wszystkie składniki. Odstawić na czas przygotowania spodu.
♥ Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć dużym krążkiem papieru do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając krążek poza obręcz.
♥ Piekarnik nagrzać do 175ºC.
Składniki na spód brownie:
• 75 g ciemnej czekolady
• 75 g masła, miękkiego
• 50 g drobnego cukru
• 2 jajka
• 60 g mąki pszennej
• garstka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie)
♥ W rondelku roztopić, na małym ogniu masło pokrojone na kawałki czekoladę połamaną w kostkę, cały czas mieszając. Lekko przestudzić.
♥ Dodać cukier i jajka, wymieszać, wsypać przesianą mąkę, mieszać ok. 1 min, aż składniki dokładnie się połączą, ewentualnie dodać orzechy.
♥ Masę wyłożyć do tortownicy, wyrównać i piec przez 13 min. Tortownicę wyciągnąć, ale nie wyłączać piekarnika. Na podpieczony spód wylać masę serową, piec sernik przez 15 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez 1 i 1/2 godziny.
Śmietanka na wierzch:
• 200 g gęstej śmietany (18%)
• 3 łyżki cukru
♥ Składniki wymieszać. Upieczony sernik chwilę przestudzić w uchylonym piekarniku, wyciągnąć i posmarować śmietanką, poczekać, aż piekarnik się nagrzeje i piec przez kolejne 15 min, bowiem śmietanka powinna się ściąć, tworząc delikatną, dopełniającą smak sernika warstewkę.
♥ Na wierzchu sernika można rozsmarować dżem pomarańczowy gotowany chwilę z 3 łyżkami wody (i ostudzony) bądź po prostu udekorować wierzch roztopioną w kąpiel wodnej czekoladą.
♥ Po raz kolejny sernik delikatnie ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Całkowicie ostudzić w temperaturze pokojowej, po czym wyjąć z formy i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc, nawet więcej, sernik musi odpowiednio długo się chłodzić, aby miał idealną konsystencję !
Smacznego !
A oto inne przepisy na dyniowe słodkie przysmaki:
- korzenne babeczki dyniowe
- drożdżowe ślimaczki korzenne z dynią
Przepis: Kwestia Smaku
jest bajeczny :) świetny :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny:)u mnie dynia zamrożona i czeka aż coś pysznego z niej zrobię:),ale to przy najbliższej okazji:)
OdpowiedzUsuńpyszny sernik z brownie, mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu cudownie... Zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńjaki wysoki *.*
OdpowiedzUsuńPoproszę jeden kawałek :-)
OdpowiedzUsuń