31 paź 2013

Sernik dyniowy na spodzie brownie


To mój debiut w kwestii dyniowych serników :) Muszę przyznać, że wyszedł mi naprawdę pyszny sernik, który swym zapachem idealnie pasuje do pięknej, złotej jesieni. 
Jest zwarty, dość ciężki, smak dyni jest w nim lekko wyczuwalny, ale nie dominuje. Nazwałabym ten przepis jesiennym 'must bake', polecam !   




Sernik dyniowy na spodzie brownie

Składniki na masę serową:
250 g puree z dyni
1 kg sera białego zmielonego trzykrotnie
5 jajek
2 żółtka
puszka mleka skondensowanego, słodzonego
1/2 szklanki śmietanki kremowej (30 %)
3 łyżki mąki ziemniaczanej (następnym razem dam troszkę mniej)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

♥  W dużej misce zmiksować na gładką masę wszystkie składniki. Odstawić na czas przygotowania spodu.

♥  Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć dużym krążkiem papieru do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając krążek poza obręcz.

♥  Piekarnik nagrzać do 175ºC.

Składniki na spód brownie:
75 g ciemnej czekolady 
75 g masła, miękkiego
50 g drobnego cukru
2 jajka
60 g mąki pszennej
garstka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie)

♥  W rondelku roztopić, na małym ogniu masło pokrojone na kawałki czekoladę połamaną w kostkę, cały czas mieszając. Lekko przestudzić.

♥  Dodać cukier i jajka, wymieszać, wsypać przesianą mąkę, mieszać ok. 1 min, aż składniki dokładnie się połączą, ewentualnie dodać orzechy.

♥  Masę wyłożyć do tortownicy, wyrównać i piec przez 13 min. Tortownicę wyciągnąć, ale nie wyłączać piekarnika. Na podpieczony spód wylać masę serową, piec sernik przez 15 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez 1 i 1/2 godziny.     

Śmietanka na wierzch:
200 g gęstej śmietany (18%)
3 łyżki cukru

♥  Składniki wymieszać. Upieczony sernik chwilę przestudzić w uchylonym piekarniku, wyciągnąć i posmarować śmietanką, poczekać, aż piekarnik się nagrzeje i piec przez kolejne 15 min, bowiem śmietanka powinna się ściąć, tworząc delikatną, dopełniającą smak sernika warstewkę. 

♥  Na wierzchu sernika można rozsmarować dżem pomarańczowy gotowany chwilę z 3 łyżkami wody (i ostudzony) bądź po prostu udekorować wierzch roztopioną w kąpiel wodnej czekoladą. 

♥  Po raz kolejny sernik delikatnie ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Całkowicie ostudzić w temperaturze pokojowej, po czym wyjąć z formy i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc, nawet więcej, sernik musi odpowiednio długo się chłodzić, aby miał idealną konsystencję !

Smacznego ! 


A oto inne przepisy na dyniowe słodkie przysmaki:
- korzenne babeczki dyniowe
- drożdżowe ślimaczki korzenne z dynią

Przepis: Kwestia Smaku

7 komentarzy:

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...