5 paź 2013

Drożdżowe ślimaczki korzenne z dynią


To mój debiut, w kwestii wypieków z dynią. Powiem szczerze, że aż do spróbowania nie wiedziałam, czego mam się spodziewać... Efekt jednak przerósł moje najśmielsze oczekiwania ! Bułeczki mają cudowny, korzenny smak i aromat, ich wnętrze klei się od słodkiej, maślano-cukrowej masy, a wszystko w formie zawijanych ślimaczków, które mieliście okazję zobaczyć w moim wykonaniu chociażby w wersji Nigelli (norweskie bułeczki cynamonowe).
Jeśli nadal nie jesteście przekonani, aby je upiec, możecie sobie wyobrazić ten niesamowity zapach, jaki rozchodził się po domu (m.in. kardamon, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa). Bardzo polecam, do zrobienia jeszcze dziś ! :D




Drożdżowe ślimaczki korzenne z dynią


/Przepis na ok. 12 średnio-dużych bułeczek/ 

Składniki na ciasto drożdżowe z dynią:
• 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (ja dodałam kilka łyżek więcej) 
1 łyżeczka soli
• 1/2 szklanki brązowego cukru

1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu

1/4 ŁYŻECZKI zmielonego imbiru (ja nie dodałam)

7 g drożdży suchych, lub 14 g drożdży świeżych
• 1/4 szklanki letniej wody 
• 1/3 szklanki letniego mleka
• 1 duże jajko, roztrzepane
• 3/4 szklanki puree z dyni*
• 1 łyżka masła, roztopionego

♥  Mąkę, cukier, sól, przyprawy drożdże wymieszać w dużej misce. W osobnej misce połączyć ze sobą dokładnie wodę, mleko, jajko, puree z dyni i roztopione masło. W składnikach suchych zrobić dołek, do którego wlać składniki mokre, dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie, lekko klejące ciasto (myślę, że konieczne będzie dodanie odrobiny mąki).

♥  Wyrobione gładkie, elastyczne ciasto przełożyć do czystej miski oprószonej mąką. Odstawić na 1,5 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Składniki na nadzienie:
90 g masła, roztopionego
1/2 szklanki cukru (drobnego, do wypieków)
1/2 szklanki cukru brązowego
1,5 - 2 łyżeczki przyprawy korzennej

♥  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

♥  Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Na rozwałkowanym cieście rozłożyć równo przygotowane nadzienie. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokroić ostrym nożem** na 12 części, z których otrzymamy 12 bułeczek - ślimaczków.

♥  Bułeczki układać obok siebie na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 25 x 30 cm,
przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.

♥  Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.

Składniki na lukier cytrynowy:
cukier puder
sok z cytryny
gorąca woda

♥  Wszystkie składniki wymieszać, dodawać więcej cukru lub wody, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję.

Smacznego !



* Puree można kupić gotowe (w puszce), ale ja przygotowałam je w domu, z malutkiej dyni. Aby przygotować puree w domu, należy:
Dynię pozbawić nasion, pokroić na ćwiartki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 90 min. w temp. 190, po tym czasie odciąć skórkę, która zwykle odchodzi sama. Pozostały upieczony miąższ zmiksować blenderem. W lodówce, w zamkniętym pojemniku puree trzymam do ok. 4 dni.

** Ja preferuję krojenie bułeczek nitką, tj. nitkę ułożyć pod spodem rolady, ustalić grubość bułeczki i przeciąć, pewnie trzymając dwa końce nitki.


Przepis: Moje Wypieki

4 komentarze:

  1. wyśmienity przepis, bułeczki wyszły idealnie :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zosiu chętnie upiekę te apetyczne ślimaczki, muszę w końcu zrobić jakiś przepis z dodatkiem dyni.
    :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pyszności! Już sobie wyobrażam ten zapach... Bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pieknie wyrosły:) sezon dyniowy w pełni:)

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...