7 paź 2013

Tort dacquoise z daktylami i orzechami


Cudowny, delikatny i diabelsko smaczny, chociaż słodki, to jednak jedyny w swoim rodzaju - tort dacquoise, dokładnie taki, jak z cukierni Sowa, a może nawet jeszcze lepszy, bo oczywiście domowy ! Przygotowałam go na urodziny mamy i możecie mi wierzyć, jej mina podczas próbowania była bezcenna ;) Bardzo polecam, to wypiek, który po prostu trzeba zrobić !    

Ps. Jeśli tak jak ja, myślicie, że nie lubicie daktyli, ten wypiek odmieni wasze spojrzenie na te suszone słodkości :)




Tort dacquoise z daktylami i orzechami

/Przepis na duży tort bezowy złożony z dwóch blatów bez/

Składniki na 2 blaty bezowe:
• 6 dużych białek
• szczypta soli
• 300 g drobnego cukru do wypieków
• 2 łyżki cukru demerara
• 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
• 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

♥  Dużą blachę do ciastek wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (pergaminem). Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm.

♥  Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Oba cukry (po kolei) dodawać stopniowo, powoli, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie sztywna, błyszcząca piana. Dodać octu/soku z cytryny i jeszcze raz zmiksować. Dodać daktyle i wymieszać, delikatnie, ale stanowczo.

♥  Masę bezową rozdzielić na dwie części, pierwszą wyłożyć na zaznaczony okrąg, wyrównać (ale bez zbytniego rozczulania się, bo białka opadną !).

♥  Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Po tym czasie beza powinna się zarumienić, możliwe, że lekko popęka, przy dotyku jednak powinna być sucha i chrupka. 

♥  Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić do ostygnięcia, kiedy beza przestygnie, należy odłożyć ją razem z papierem do pieczenia na metalową kratkę, a kiedy całkowicie ostygnie, odkleić papier. 
To samo zrobić z drugą częścią masy bezowej. Oba blaty pozostawić do ostygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Składniki na krem:
• 250 g serka mascarpone
• 300 ml śmietany kremówki 30%
• 1 łyżka cukru pudru
• 150 g masy kajmakowej (krówkowej) z puszki 
• pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
• 10 daktyli, posiekanych


Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.

♥  Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na jednolitą, gładką, płynną masę.   

♥  Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec mieszania dodając cukier puder. Wmieszać delikatnie do masy z mascarpone, mieszając szpatułką. Dodać posiekane orzechy i daktyle, wymieszać.

Dodatkowo:
cukier puder wymieszany z kakao do oprószenia
daktyle i orzechy do dekoracji

Wykonanie:

♥  Na paterze lub dużym talerzu ułożyć pierwszy blat bezowy, na niego wyłożyć cały krem, wyrównać dokładnie i przykryć drugim blatem (uwaga ! blaty bezowe są bardzo kruche). Na wierzchu posypać mieszanką cukru pudru i kakao, a całość zwieńczyć bakaliami. 


Smacznego !



Przepis: Moje Wypieki

2 komentarze:

  1. Uwielbiam! Jest tak słodki, że aż wykręca język, i po prostu obłędnie pyszny :) Twój wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...