Do wypróbowanych wrzucam kolejny dyniowy przepis - korzenne babeczki, które są banalnie proste w wykonaniu, ale absolutnie niebanalne w smaku ! Puszysty, wilgotny miąższ chowa się pod chrupiącą, cynamonową skórką, to jest to ! :) Babeczki będą także bardzo fajną alternatywą na drugie śniadanie, np. do lunchboxu. Polecam !
☺☺☺
Korzenne babeczki dyniowe
☺☺☺
Korzenne babeczki dyniowe
/Przepis na ok. 12 babeczek/
Składniki:
• 140 g masła
• 2,5 szklanki mąki pszennej
• 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• pół łyżeczki soli
• łyżeczka przyprawy korzennej np. domowej
• 1/3 szklanki mleka (lub troszkę mniej)
• 1 i 1/4 szklanki puree z dyni
• 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
• 2 duże jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
♥ Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę korzenną wymieszać, przesiać i odłożyć na bok.
♥ Puree z dyni wymieszać z mlekiem, także odłożyć na bok.
♥ W misie miksera utrzeć masło z brązowym cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drogim, za każdym razem miksując. W trzech turach dodawać na zmianę puree z dyni i składniki suche, mieszając szpatułką, ale tylko do połączenia się składników.
♥ Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami (w tekturowych papilotkach można piec babeczki bez formy, tak samo z silikonowymi).
♥ Przygotowane ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki do muffinek, mniej-więcej do 2/3 wysokości. Posypać posypką cukrową.
♥ Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika na 180ºC na 25 - 30 min., lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Posypka cukrowa:
• 4 łyżki cukru demerara (ja użyłam perlistego)
• 1 łyżeczka cynamonu
♥ Składniki wymieszać.
Smacznego !
Przepis: Moje Wypieki
Ależ śliczne te papilotki (takie duże też się tak nazywają...?) :) Babeczki musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyszły :) też mam te kubeczki:) i opanowałam metodę wyciągania babeczki bez uszkadzania kubeczka:D wystarczy przytrzymać za wystającą część babeczki i wykręcić :)
OdpowiedzUsuń