Przez cały sezon śliwkowy ograniczyłam się do jedzenia tych owoców prosto z drzewa ;) Ale w końcówce sezonu upiekłam te bułeczki, czyli wzięłam się do ambitniejszej pracy ☺ Bardzo dobre połączenie masy makowej i śliwek w słodkim, puszystym cieście drożdżowym, a wszystko okraszone posypką z kruszonki - jeśli macie jeszcze dostęp do tych pysznych owoców, warto upiec, polecam :)
☺☺☺
Bułeczki ze śliwkami i masą makową
/Przepis na ok. 12 bułek - porcja iście familijna/
Składniki na ciasto drożdżowe:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka letniego mleka
• 4 łyżki cukru
• pół łyżeczki soli
• 1 jajko
• 2 żółtka
• 80 g masła, roztopionego
• 16 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży suchych (instant)
♥ Mleko, cukier, jajko i żółtka wymieszać, najlepiej trzepaczką. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), a do tego jeszcze masło i sól.
♥ Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość na 1,5 godz.
♥ Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść przez chwilę, podzielić na 12 równych części i uformować z nich podłużne bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 40 min., do napuszenia.
Nadzienie:
• gotowa masa makowa
• ok. 400 g śliwek
• jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
♥ Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki.
♥ W środku wyrośniętych bułeczek zrobić dwa wgłębienia dnem szklanki (obok siebie), szklanka powinna wręcz dotknąć blaszki, gdyż ciasto ma być w tym miejscu bardzo cienkie.
♥ Do wgłębień nałożyć po 1-1,5 łyżki masy makowej, w nią powciskać po kilka ćwiartek śliwek. Boki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, wierzch można posypać kruszonką.
♥ Bułeczki piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty. Wystudzić na kratce.
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka letniego mleka
• 4 łyżki cukru
• pół łyżeczki soli
• 1 jajko
• 2 żółtka
• 80 g masła, roztopionego
• 16 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży suchych (instant)
♥ Mleko, cukier, jajko i żółtka wymieszać, najlepiej trzepaczką. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), a do tego jeszcze masło i sól.
♥ Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość na 1,5 godz.
♥ Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść przez chwilę, podzielić na 12 równych części i uformować z nich podłużne bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 40 min., do napuszenia.
Nadzienie:
• gotowa masa makowa
• ok. 400 g śliwek
• jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
♥ Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki.
♥ W środku wyrośniętych bułeczek zrobić dwa wgłębienia dnem szklanki (obok siebie), szklanka powinna wręcz dotknąć blaszki, gdyż ciasto ma być w tym miejscu bardzo cienkie.
♥ Do wgłębień nałożyć po 1-1,5 łyżki masy makowej, w nią powciskać po kilka ćwiartek śliwek. Boki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, wierzch można posypać kruszonką.
♥ Bułeczki piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty. Wystudzić na kratce.
Smacznego !
Przepis: Moje Wypieki
Bardzo lubię wszelkie drożdżowe wypieki,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZaciekawiło mnie połączenie śliwek i masy makowej - koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń