Deser tiramisu, po włosku tirarsi sù – ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù poderwij mnie.
Za tiramisu zabrałam się po skosztowaniu niesamowicie pysznej, klasycznej jego wersji w mojej ulubionej włoskiej restauracji. Moje robiłam po raz pierwszy w życiu, ale efekt naprawdę bardzo mnie zadowolił ! Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony, dzięki temu masa z mascarpone stężeje, a biszkopciki nasączone kawą i amaretto jeszcze doskonale się z nią połączą. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie – zwłaszcza w upalne dni, sama nie miałabym nic przeciwko takiemu śniadanku :D Gorąco polecam !
☺☺☺
Tiramisu
Składniki:
• 200 ml mocnej, zaparzonej kawy
• ok. 20 - 30 ml amaretto (może być więcej)
• 4 żółtka w temperaturze pokojowej
• 4 łyżki cukru
• 250 g mascarpone, schłodzonego
• 100 g podłużnych biszkoptów
• gorzkie kakao (do posypania)
♥ Zaparzyć mocną kawę, ostudzić i wymieszać w płaskim, dość płytkim naczyniu z likierami.
♥ Żółtka włożyć do metalowej miski, dodać cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach na puszystą, gęstą i jasną masę przez około 8 minut, jeśli po tym czasie masa nie będzie bardzo sztywna, należy zacząć od początku, z nowymi składnikami.
♥ Do ubitych żółtek dodawać stopniowo mascarpone, cały czas miksując.
♥ Biszkopty maczać z dwóch stron w kawie , zamaczając je na 2-3 sekundy, ułożyć po warstwie w pucharkach, oprószyć kakaem i nałożyć po równo pierwszą warstwę przygotowanej masy z mascarpone. Powtórzyć te czynności od początku, układając, np. 2-3 warstwy. Trzeba pamiętać, że krem ma być na wierzchu, oprószony kakao.
♥ Desery wstawić do lodówki na 3 godziny lub całą noc. Deser podawać mocno schłodzony, np. z espresso.
Smacznego !
Źródło: Kwestia Smaku
Jeszcze nie robiłam sama. Muszę to zadrobić.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie.
Uwielbiam! Twoje wygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych deserów :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń