Cudowne, delikatne, kruche bezy z lekko kwaśnawą frużeliną na wierzchu i bitą śmietaną o lekko waniliowym smaku - w środku... Niesamowity deser, który może być dokonały zarówno na co dzień, jak i na bardziej wyniosłe okazje... To moja pierwsza propozycja na halloween, zachęcam do wypróbowania ! :D
Gniazdka bezowe z wiśniową frużeliną
Składniki na bezy:
• 4 białka
• szczypta soli
• 220 g drobnego cukru
• 1 łyżeczka soku z cytryn
♥ Blaszkę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia.
♥ W garnuszku wymieszać wiśnie z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, lekko podgrzać, wymieszać i zdjąć z palnika.
♥ Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, (można najpierw ją zahartować z odrobiną soku z owoców, by nie wytworzyły się grudki). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję a'la kisielu.
Dodatkowo:
• 150 ml śmietany kremówki
♥ Śmietanę ubić na sztywno.
♥ Ostygnięte beziki napełnić bitą śmietaną, a na wierzchu udekorować wiśniową frużeliną tak, aby delikatnie spływała po ściankach bezy.
♥ Blaszkę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia.
♥ W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie sztywna, błyszcząca piana. Dodać octu winnego lub soku z cytryny, zmiksować ponownie. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca masa.
♥ Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy. Na blaszkę wyciskać w odstępach gniazdka bezowe, tj. najpierw uformować okrągłe spody, a następnie ścianki, formując okręgi.
♥ Suszyć w temperaturze 80ºC przez około 4 - 5 godzin. Bezy powinny pozostać białe i być chrupkie z zewnątrz. Jeśli będą suszone przez 4 godziny, to będą lekko ciągnące w środku, zależy to od waszych preferencji.
♥ Pozostawić na metalowej kratce do całkowitego ostygnięcia.
♥ Pozostawić na metalowej kratce do całkowitego ostygnięcia.
Frużelina wiśniowa:
• 250 g wiśni świeżych lub mrożonych
• 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
• 1/2 szklanki cukru
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
♥ W garnuszku wymieszać wiśnie z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, lekko podgrzać, wymieszać i zdjąć z palnika.
♥ Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, (można najpierw ją zahartować z odrobiną soku z owoców, by nie wytworzyły się grudki). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję a'la kisielu.
Dodatkowo:
• 150 ml śmietany kremówki
♥ Śmietanę ubić na sztywno.
♥ Ostygnięte beziki napełnić bitą śmietaną, a na wierzchu udekorować wiśniową frużeliną tak, aby delikatnie spływała po ściankach bezy.
Strasznego, smacznego !
Przepis: Moje Wypieki
pyszności:)
OdpowiedzUsuńWygląda przesłodko! :)
OdpowiedzUsuńCudne Ci wyszły :) Też takie robiłam - pyszne są :)
OdpowiedzUsuńcos innego ;)
OdpowiedzUsuńpomysłowe :D
OdpowiedzUsuń