27 paź 2013

Krwawe gniazdka bezowe z frużeliną wiśniową



Cudowne, delikatne, kruche bezy z lekko kwaśnawą frużeliną na wierzchu i bitą śmietaną o lekko waniliowym smaku - w środku... Niesamowity deser, który może być dokonały zarówno na co dzień, jak i na bardziej wyniosłe okazje... To moja pierwsza propozycja na halloween, zachęcam do wypróbowania ! :D 



Gniazdka bezowe z wiśniową frużeliną

Składniki na bezy:
4 białka 
szczypta soli
220 g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryn

♥  Blaszkę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia.

♥  W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie sztywna, błyszcząca piana. Dodać octu winnego lub soku z cytryny, zmiksować ponownie. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca masa.
♥  Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy. Na blaszkę wyciskać w odstępach gniazdka bezowe, tj. najpierw uformować okrągłe spody, a następnie ścianki, formując okręgi.
♥  Suszyć w temperaturze 80ºC przez około 4 - 5 godzin. Bezy powinny pozostać białe i być chrupkie z zewnątrz. Jeśli będą suszone przez 4 godziny, to będą lekko ciągnące w środku, zależy to od waszych preferencji.

♥  Pozostawić na metalowej kratce do całkowitego ostygnięcia.
Frużelina wiśniowa:
250 g wiśni świeżych lub mrożonych
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody 
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody

♥  W garnuszku wymieszać wiśnie z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, lekko podgrzać, wymieszać i zdjąć z palnika.


♥  Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, (można najpierw ją zahartować z odrobiną soku z owoców, by nie wytworzyły się grudki). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję a'la kisielu.


Dodatkowo:

150 ml śmietany kremówki

♥  Śmietanę ubić na sztywno.


♥  Ostygnięte beziki napełnić bitą śmietaną, a na wierzchu udekorować wiśniową frużeliną tak, aby delikatnie spływała po ściankach bezy.



Strasznego, smacznego !

Przepis: Moje Wypieki

5 komentarzy:

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...