Przepyszna owsianka migdałowa nadziana domowym śmietankowo - waniliowym budyniem, podana z mascarpone i sezonowymi owocami może być śniadaniowym hitem w Waszych domach. Polecam !
☺☺☺
Owsianka zapiekana z budyniem śmietankowym
Owsianka zapiekana z budyniem śmietankowym
Czas przygotowania: ok. 25 min. (+ 30 m,in. pieczenia) Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 1 kokilka
Składniki na owsiankę migdałową:
• 100 ml mleka
• 50 g płatków owsianych
• 1 łyżeczka mąki pszennej
• 10 g masła
• 1 łyżka płatków migdałowych
• kilka kropel ekstraktu z migdałów
• szczypta soli
♥ Piekarnik nagrzać do 180ºC.
♥ Płatki owsiane wraz z mąką zalać zagotowanym mlekiem, po czym dosolić i dodać masło, odstawić do zgęstnienia całej masy.
Składniki na szybki budyń:
• 75 ml śmietanki kremówki
• 25 ml wody
• 1 niepełna łyżka miodu
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu
♥ Śmietankę podgrzać w rondelku, ale nie zagotowywać ! Wodę wymieszać z miodem i mąką ziemniaczaną, dodać do śmietanki i gotować do zgęstnienia.
♥ Połowę masy z płatkami owsianymi nałożyć do kokilki, zrobić wgłębienie, do którego nałożyć przygotowany budyń, przykryć drugą połową masy. Piec przez 30 min.
♥ Na lekko przestudzoną owsiankę nałożyć mascarpone wymieszany z cukrem pudrem oraz sezonowe owoce.
Smacznego !
Źródło: Poranne Zamotanie
Bardzo interesujący pomysł na pyszne, słodkie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie owisankowe pomysły , super!! pewnie pychotka <3
OdpowiedzUsuńNadziana budyniem! Musiała świetnie smakować. Uwielbiam pieczone owsianki :)
OdpowiedzUsuń