2 cze 2013

Owsianka zapiekana z budyniem śmietankowym


Przepyszna owsianka migdałowa nadziana domowym śmietankowo - waniliowym budyniem, podana z mascarpone i sezonowymi owocami może być śniadaniowym hitem w Waszych domach. Polecam !

☺☺☺

Owsianka zapiekana z budyniem śmietankowym 

Czas przygotowania: ok. 25 min. (+ 30 m,in. pieczenia) Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 1 kokilka

Składniki na owsiankę migdałową:
100 ml mleka 
50 g płatków owsianych
1 łyżeczka mąki pszennej 
10 g masła
1 łyżka płatków migdałowych
kilka kropel ekstraktu z migdałów
szczypta soli

♥  Piekarnik nagrzać do 180ºC.

♥  Płatki owsiane wraz z mąką zalać zagotowanym mlekiem, po czym dosolić i dodać masło, odstawić do zgęstnienia całej masy.

Składniki na szybki budyń:
75 ml śmietanki kremówki
25 ml wody
1 niepełna łyżka miodu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu

♥  Śmietankę podgrzać w rondelku, ale nie zagotowywać ! Wodę wymieszać z miodem i mąką ziemniaczaną, dodać do śmietanki i gotować do zgęstnienia.

♥  Połowę masy z płatkami owsianymi nałożyć do kokilki, zrobić wgłębienie, do którego nałożyć przygotowany budyń, przykryć drugą połową masy. Piec przez 30 min.

♥  Na lekko przestudzoną owsiankę nałożyć mascarpone wymieszany z cukrem pudrem oraz sezonowe owoce.

Smacznego ! 

Źródło: Poranne Zamotanie

3 komentarze:

  1. Bardzo interesujący pomysł na pyszne, słodkie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie owisankowe pomysły , super!! pewnie pychotka <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Nadziana budyniem! Musiała świetnie smakować. Uwielbiam pieczone owsianki :)

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...