Najlepsze z najtwardszych ! ;-) Ciasto, które musi odczekać swoje, aby smakowało jak marzenie... Warto poczekać, chociażby dla kremu z kaszy mannej (to właśnie nim przełożone są blaty miodowego ciasta).
Nie sposób się oprzeć !
Czas przygotowania: 30 min. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: ok. 15
Przepis na formę o wymiarach 28:14 cm
Składniki na blaty miodowe:
• 2 jajka
• 250 g masła
• 1 szklanka cukru pudru
• 150 g miodu
• 4 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżeczka sody
• 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
♥ Piekarnik nagrzać do 180°C .
♥ Formę o wymiarach 28:14 cm wyłożyć papierem do pieczenia (pergaminem).
♥ Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta - nie wymaga chłodzenia w lodówce.
♥ Ciasto podzielić na trzy części. Każdą po kolei rozwałkować na papierze do pieczenia (tak jest najprościej) i włożyć (z papierem) do formy. Placek z kruchego ciasta można (nie trzeba) podziurkować widelcem.
♥ Piec każdy placek przez 15 - 20 min.
♥ Ostudzić upieczone blaty ciasta, najlepiej na metalowej kratce.
Składniki na krem z kaszy manny:
• 4 łyżki kaszy manny
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
• 2 łyżki cukru pudru
• 200 g masła o temperaturze pokojowej
• 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
♥ Mleko zagotować. Do wrzącego mleka wsypać szybko kaszę mannę i cały czas mieszać, aż do uzyskania gęstej papki.
♥ Dodać cukier z wanilią i cukier puder. Wszystko energicznie zamieszać i wystudzić.
♥ Masło zmiksować, dodawać po łyżce kaszy manny, a na koniec dodać ekstrakt migdałowy. Wszystko jeszcze raz zmiksować.
Składniki na nasączenie:
• 250 ml gorzkiej herbaty z cytryną
♥ Pierwszy blat ciasta miodowego nasączyć 1/3 ilości herbaty.
♥ Rozsmarować na nim połowę kremu.
♥ Przykryć drugim nasączonym blatem ciasta, na niego wyłożyć resztę kremu. Na tym ułożyć trzeci, ostatni, nasączony blat ciasta.
♥ Dzięki nasączeniu twarde blaty ciasta zrobią się bardziej miękkie, więc bez większego problemu można docisnąć wszystkie spody do siebie tak, aby krem stykał się z ciastem.
Składniki na czekoladową polewę:
• 150 g czekolady (użyłam gorzkiej)
• 50 g masła
• ewentualnie płatki migdałów lub wiórki kokosowe - do posypania
♥ Składniki na polewę podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia czekolady i masła. Studzimy.
♥ Przygotowane wcześniej ciasto polewamy czekoladową polewą.
Smacznego,
Z.
Źródło: kwestiasmaku
o wiele lepsze jest z masą serową. Do przekładańca z Kasza mam uraz z dzieciństwa. Moja mama piekła go na każda niedzielę, minęło ładnych parę lat a ja do tej pory mam przesyt;-((((
OdpowiedzUsuńDobre ciasto czy z masą z kaszy manny czy z masą serową.
OdpowiedzUsuńMała uwaga: Joasiu i Ty też piszesz "kaszy mannej "-tylko 4 łyżki kaszy manny :)
========
Pozdrawiam
Heh, no faktycznie. To jeden z najczęściej popełnianych błędów w naszym języku :) Dzięki za uwagę, przyda się na przyszłość, a w przepisie już poprawione :D
UsuńPozdrawiam,
Zosia ;)
Fajne są te blaty miodowe
OdpowiedzUsuń