6 mar 2013

Ciasto Stefanka



Najlepsze z najtwardszych ! ;-) Ciasto, które musi odczekać swoje, aby smakowało jak marzenie... Warto poczekać, chociażby dla kremu z kaszy mannej (to właśnie nim przełożone są blaty miodowego ciasta). 
Nie sposób się oprzeć ! 


☺☺☺

Ciasto Stefanka

Czas przygotowania: 30 min. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: ok. 15

Przepis na formę o wymiarach 28:14 cm

Składniki na blaty miodowe:
2 jajka 
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
150 g miodu
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

♥  Piekarnik nagrzać do 180°C .

♥  Formę o wymiarach 28:14 cm wyłożyć papierem do pieczenia (pergaminem).

♥  Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta - nie wymaga chłodzenia w lodówce.

♥  Ciasto podzielić na trzy części. Każdą po kolei rozwałkować na papierze do pieczenia (tak jest najprościej) i włożyć (z papierem) do formy. Placek z kruchego ciasta można (nie trzeba) podziurkować widelcem.

♥  Piec każdy placek przez 15 - 20 min.

♥  Ostudzić upieczone blaty ciasta, najlepiej na metalowej kratce.

Składniki na krem z kaszy manny:
4 łyżki kaszy manny
1/2 litra mleka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru pudru
200 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

♥  Mleko zagotować. Do wrzącego mleka wsypać szybko  kaszę mannę i cały czas mieszać, aż do uzyskania gęstej papki.

♥  Dodać cukier z wanilią i cukier puder. Wszystko energicznie zamieszać i wystudzić.

♥  Masło zmiksować, dodawać po łyżce kaszy manny, a na koniec dodać ekstrakt migdałowy. Wszystko jeszcze raz zmiksować.

Składniki na nasączenie:
250 ml gorzkiej herbaty z cytryną

♥  Pierwszy blat ciasta miodowego nasączyć 1/3 ilości herbaty.

♥  Rozsmarować na nim połowę kremu.

♥  Przykryć drugim nasączonym blatem ciasta, na niego wyłożyć resztę kremu. Na tym ułożyć trzeci, ostatni, nasączony blat ciasta. 

♥  Dzięki nasączeniu twarde blaty ciasta zrobią się bardziej miękkie, więc bez większego problemu można docisnąć wszystkie spody do siebie tak, aby krem stykał się z ciastem.

Składniki na czekoladową polewę: 
150 g czekolady (użyłam gorzkiej)
50 g masła
ewentualnie płatki migdałów lub wiórki kokosowe - do posypania 

♥  Składniki na polewę podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia czekolady i masła. Studzimy.

♥  Przygotowane wcześniej ciasto polewamy czekoladową polewą. 

Smacznego,
Z.

Źródło: kwestiasmaku

4 komentarze:

  1. o wiele lepsze jest z masą serową. Do przekładańca z Kasza mam uraz z dzieciństwa. Moja mama piekła go na każda niedzielę, minęło ładnych parę lat a ja do tej pory mam przesyt;-((((

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre ciasto czy z masą z kaszy manny czy z masą serową.
    Mała uwaga: Joasiu i Ty też piszesz "kaszy mannej "-tylko 4 łyżki kaszy manny :)
    ========
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh, no faktycznie. To jeden z najczęściej popełnianych błędów w naszym języku :) Dzięki za uwagę, przyda się na przyszłość, a w przepisie już poprawione :D

      Pozdrawiam,
      Zosia ;)

      Usuń
  3. Fajne są te blaty miodowe

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...