3 mar 2013

Czekoladowy tort bezowy



Dziś prezentuję wam bardzo intensywnie czekoladowy tort bezowy. 
Jego wykonanie jest dość proste, jednak prezentuje się elegancko i niesamowicie szykownie... :-) 
Jeśli macie ochotę na małą odskocznie od zwykłych ciast, np. na kruchym spodzie - to ten przepis sprawdzi się idealnie !    


Czekoladowy tort bezowy

Czas przygotowania: ok. 40 min. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 8 - 16 (zależnie od wielkości)

Przepis na okrągły tort bezowy o średnicy 20 cm

Składniki na blaty bezowe:
6 białek
300 g brązowego cukru trzcinowego
3 łyżki kakao w proszku
1 łyżeczka czerwonego octu winnego

♥  Piekarnik nagrzać do 140°C .

♥  Na trzech arkuszach papieru do pieczenia odrysować koło o średnicy 20 cm.
♥  Białka ubić na sztywno. Do sztywnej piany dodawać po łyżce cukru* za każdym razem starannie miksując.

♥  Słodką piankę oprószyć kakao i skropić octem. Zamieszać delikatnie, lecz stanowczo.

♥  1. arkusz papieru do pieczenia ułożyć na blasze. 1/3 masy wyłożyć na odrysowane koło. Ładnie rozprowadzić i wygładzić.

♥  Piec przez 1 godz., każdy**. Tak postąpić jeszcze z pozostałymi dwoma partiami.

♥  Pozostawić do ostudzenia, najlepiej na metalowe kratce.

* Jest to konieczne, pominięcie tej czynności sprawi, że ciasto się nie uda. 
** Jeśli do użytku są trzy blachy, to bardzo dobrze, można upiec od razu trzy blaty bezowe oszczędzając dużo czasu. 


Składniki na krem czekoladowy:
6 żółtek
100 g brązowego cukru trzcinowego
2 łyżki kakao w proszku
2  łyżki mąki pszennej
300 ml mleka 
300 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady, roztopionej (na przykład w kąpieli wodnej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
20 g posiekanych pistacji

♥  Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać kakao i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.

♥  W rondelku podgrzać mleko ze śmietaną. Wlać do żółtek z cukrem, starannie zamieszać (trzepaczką) i przelać znowu do rondelka. Gotować, aż krem zgęstnieje. 

♥  Gęsty już krem zdjąć z ognia i rozprowadzić w nim stopioną czekoladę. Przełożyć do miski, przykryć okrągłym kawałkiem papieru do pieczenia (który posmarować masłem)*** i wystudzić, nie wkładając jednak miski z kremem do lodówki (!).

♥  Mocno przestudzonym kremem przełożyć blaty bezowe tak, żeby masa znalazła się w środku i na wierzchu. Powinno to wyglądać tak:
- krem
- beza
- krem
- beza
- krem
- beza.
I zwieńczyć dzieło, posypując je posiekanymi pistacjami.

♥  Tak przygotowany tort bezowy najlepiej jest schłodzić w lodówce do uzyskania lepszej konsystencji.

 *** Ta czynność zapobiegnie powstaniu na kremie kożuchu.  

 Smacznego,
Z.



Źródło: Książka Nigelli Lawson pt. "Jak być domową boginią"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...