1 mar 2013

Pączuszki z serka homogenizowanego



Istny ewenement w kuchni !  Do tej pory nie piekłam jeszcze tak pysznych i prostych pączuszków. Ciasto na pączki przygotowuje się tak jak ciasto naleśnikowe, przy użyciu trochę innych składników. 
Do obtoczenia można użyć cukru cynamonowego, cukru pudru, lub podawać je same.
Jedno jest pewne, jeśli ktoś poprosi cię, abyś upiekł(a) coś pysznego, nie bój się, upieczenie tych słodkości zajmie ci kilka minut i na pewno nie upieczesz ich tylko raz ! ;-)


Pączuszki z serka homogenizowanego

Czas przygotowania: 5 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: ok. 60 pączuszków (zależnie od wielkości)

Składniki na pączuszki z serkiem homogenizowanym: 
• 300 g serka homogenizowanego waniliowego
• 3 jajka
• 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• cukier cynamonowy do obtoczenia (cukier wymieszać z cynamonem) lub cukier puder
• 1 l oleju do głębokiego smażenia

♥  Serek rozmieszać trzepaczką z jajkami.

♥  Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko wymieszać.

♥  W rondelku rozgrzać olej. 

♥  Na nagrzany olej nakładać łyżeczką, lub zwilżonymi dłońmi coś na kształt kuleczek. 
W pewnym momencie wyczujecie, jak to się powinno robić.

♥  Smażyć na złoto - brązowy kolor (nie za krótko, bo mogą być surowe w środku !). 

♥  Upieczone pączuszki wystudzić na metalowej kratce, po 1 - 2 min. studzenia obtoczyć w cukrze cynamonowym lub cukrze pudrze.

Smacznego, 
Z.


1 komentarz:

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...