27 lut 2013

Chleb pszenny na drożdżach


Jak to mówią:
"Głodnemu chleb na myśli".
I to jest święta racja, bo kiedy nie mam ochoty na nic, co znajduje się w domu, to znaczy, że mam ochotę na świeży, domowy chleb.
Zazwyczaj pieczywo piekę wieczorem i kończę w nocy, nawet nie wiem, jaka jest tego przyczyna..., nic jednak nie jest później w stanie odciągnąć mnie od kromki pachnącego chlebka z ulubionym dodatkiem, np. dżemem malinowym lub miodem.


Chleb pszenny na drożdżach

Czas przygotowania: 40 min. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 2 bochenki z (2) małych foremek keksowych.

Przepis na 2 foremki keksowe o wymiarach ok. 20:11,5

Składniki na chleb pszenny na drożdżach:  
• 310 ml letniej wody
• duża szczypta cukru
• 9 g suszonych drożdży
• 60 g stopionego masła
• 250 ml ciepłego mleka  
• 900 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki soli

♥  Do dużej miski wlać 125 ml wody i wsypać cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić na 5 min. do utworzenia się pianki na wierzchu.

♥  Dodać stopione masło, mleko, pozostałą wodę, połowę mąki i sól. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką.

♥  Dodać resztę mąki, wsypywać po jednej szklance wciąż mieszając. Powinno powstać dość klejące ciasto.

♥  Wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać ok. 10 min., lub do chwili, gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne.

♥  Do wysmarowanej olejem dużej miski włożyć ciasto i obtoczyć w oleju. Miskę z ciastem przykryć (najlepiej wilgotną) ściereczką.

♥  Odstawić ciasto na 1,5 - 2 godz. w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu do podwojenia objętości.

♥  Piekarnik rozgrzać do 200°C. Dwie formy o podanych wyżej wymiarach wysmarować masłem.

♥  Jednym uderzeniem pięści wypchnąć z ciasta zebrane powietrze. Ponownie wyjąć je na blat oprószony mąką i przekroić na 2 części.

♥  Z każdej porcji ciasta uformować prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Obie zwinąć jak rolady i wyłożyć nimi foremki. Znowu odstawić do wyrastania na 45 min.

♥  Ostrym nożem delikatnie zrobić na bochenkach 3 - 4 ukośne nacięcia.

♥  Piec 10 min., po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 30 min. Chleby postukane palcem od spodu powinny wydawać głuchy dźwięk. 

♥  Upieczone chlebki wystudzić na metalowej kratce.   

Smacznego,
Z.

                                                              Źródło: Książka pt. "Wypieki"

1 komentarz:

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...