19 maj 2013

Bułeczki czosnkowe z rozmarynem


To bułeczki, które zawładnęły naszym sercem - delikatnie wyczuwalna nutka rozmarynu i świeży czosnek doskonale pasuje do wielu dodatków kanapkowych... Jestem pewna, że i wam posmakują ! 
To już kolejny raz, kiedy piekę te bułeczki. Każdy po nie sięga i się zajada, dlatego bardzo je Wam polecam ;-)       

☺☺☺

Bułeczki czosnkowe z rozmarynem

Czas przygotowania: ok. 30 min. (+ ok.  70 min. wyrastania + 20 min. pieczenia) Stopień trudności: średnio- trudne Liczba porcji: ok. 6 - 8 dużych bułeczek       

Składniki:
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 ząbki czosnku
350 ml mleka
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki oleju lub oliwy
1 jajko
• żółtko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania 
 gruba sól do posypania

♥  Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

♥  Mąkę przesiać z solą do dużej miski, po środku zrobić dołek, do którego wkruszyć drożdże i posypać je cukrem.

♥  Mleko zagotować z rozmarynem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ostudzić, wyjąć gałązki rozmarynu.

♥  Część mleka nalać do drożdży (wystarczy, że mleko wypełni dołek z drożdżami), pozostawić na 15 min., aż rozczyn zacznie pracować. 

♥  Do powstałego rozczynu dodać resztę mleka, roztrzepane jajko oraz olej. Wszystko wymieszać widelcem, a potem wyrobić przez 5 min. do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

♥  Z ciasta uformować kulę, przełożyć ją do miski i odstawiać w ciepłe miejsce na 50 min. do podwojenia objętości.

♥  Piekarnik nagrzać do 220°C, na dole piekarnika ustawić żaroodporne naczynie z wodą, wtedy, dzięki parze, bułeczki będą miały chrupiącą skórkę. 

♥  Po wyrastaniu wyrobić ciasto jeszcze przez chwilkę, a następnie podzielić na 8 - 12 części, zależnie od pożądanej wielkości. Uformować bułeczki, ułożyć je w dość dużych odstępach na blasze, posmarować jajkiem i posypać solą. Pozostawić na 20 min. do wyrośnięcia.

♥  Piec bułeczki przez 15 - 20 min min., aż będą ciemno-złote.

Smacznego,
Zosia ;-)  

Pyszne śniadanie z domowego pieczywa i pomidorków z targu.
Źródło: magazyn pt. "Kuchnia", wydanie kwietniowe z roku 2012

6 komentarzy:

  1. Ja ostatnio piekłam bułeczki cebulowe, ale czosnkowe na pewno też są pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uuu.. cebulowe muszę je kiedyś wypróbować ;-)

      Usuń
  2. Upiekę na pewno :) dzięki za przepis Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ bardzo proszę :-) Tylko jedna mała uwaga - na dole piekarnika przed pieczeniem pieczywa należy ustawić naczynie z wodą, wtedy bułeczki mają chrupiącą skórkę.

      Pozdrawiam,
      Zosia

      Usuń
  3. wyglądają przepysznie! chyba się skuszę i też takie upiekę:)

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...