To bułeczki, które zawładnęły naszym sercem - delikatnie wyczuwalna nutka rozmarynu i świeży czosnek doskonale pasuje do wielu dodatków kanapkowych... Jestem pewna, że i wam posmakują !
To już kolejny raz, kiedy piekę te bułeczki. Każdy po nie sięga i się zajada, dlatego bardzo je Wam polecam ;-)
☺☺☺
Bułeczki czosnkowe z rozmarynem
Czas przygotowania: ok. 30 min. (+ ok. 70 min. wyrastania + 20 min. pieczenia) Stopień trudności: średnio- trudne Liczba porcji: ok. 6 - 8 dużych bułeczek
Składniki:
• 450 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki soli
• 20 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 3 ząbki czosnku
• 350 ml mleka
• 2 gałązki rozmarynu
• 2 łyżki oleju lub oliwy
• 1 jajko
• żółtko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania
• gruba sól do posypania
♥ Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
♥ Mąkę przesiać z solą do dużej miski, po środku zrobić dołek, do którego wkruszyć drożdże i posypać je cukrem.
♥ Mleko zagotować z rozmarynem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ostudzić, wyjąć gałązki rozmarynu.
♥ Część mleka nalać do drożdży (wystarczy, że mleko wypełni dołek z drożdżami), pozostawić na 15 min., aż rozczyn zacznie pracować.
♥ Do powstałego rozczynu dodać resztę mleka, roztrzepane jajko oraz olej. Wszystko wymieszać widelcem, a potem wyrobić przez 5 min. do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
♥ Z ciasta uformować kulę, przełożyć ją do miski i odstawiać w ciepłe miejsce na 50 min. do podwojenia objętości.
♥ Piekarnik nagrzać do 220°C, na dole piekarnika ustawić żaroodporne naczynie z wodą, wtedy, dzięki parze, bułeczki będą miały chrupiącą skórkę.
♥ Po wyrastaniu wyrobić ciasto jeszcze przez chwilkę, a następnie podzielić na 8 - 12 części, zależnie od pożądanej wielkości. Uformować bułeczki, ułożyć je w dość dużych odstępach na blasze, posmarować jajkiem i posypać solą. Pozostawić na 20 min. do wyrośnięcia.
♥ Piec bułeczki przez 15 - 20 min min., aż będą ciemno-złote.
Smacznego,
Zosia ;-)
Pyszne śniadanie z domowego pieczywa i pomidorków z targu. |
Źródło: magazyn pt. "Kuchnia", wydanie kwietniowe z roku 2012
Ja ostatnio piekłam bułeczki cebulowe, ale czosnkowe na pewno też są pyszne:-)
OdpowiedzUsuńUuu.. cebulowe muszę je kiedyś wypróbować ;-)
UsuńUpiekę na pewno :) dzięki za przepis Kasia
OdpowiedzUsuńAleż bardzo proszę :-) Tylko jedna mała uwaga - na dole piekarnika przed pieczeniem pieczywa należy ustawić naczynie z wodą, wtedy bułeczki mają chrupiącą skórkę.
UsuńPozdrawiam,
Zosia
wyglądają przepysznie! chyba się skuszę i też takie upiekę:)
OdpowiedzUsuńDziękuje i bardzo polecam :-)
Usuń