Prawdziwy "smaczek" mojej pasji - wstać rano, jechać na targ, zakupić świeże owoce (tu, rabarbar), po południu upiec coś pysznego z nimi w roli głównej, a na koniec dnia rozkoszować się doskonałym smakiem domowego wypieku... To jest to !
Myślę, że te drożdżówki to jedno z sezonowych "must bake", teraz z rabarbarem i dżemem truskawkowym, a w lato z jagodami w formie zamkniętych bułeczek z lukrem.
Czas przygotowania: 30 min. (+ 80 min. wyrastania i 22 min. pieczenia) Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 7 bardzo dużych bułek lub 9 mniejszych
Składniki:
• 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
• 3/4 szklanki ciepłego mleka
• 3 kopiaste łyżki cukru
• 1 jajko
• 1 żółtko
• 1/4 łyżeczki soli
• 60 g masła, roztopionego
• 12 g świeżych drożdży lub 7 g (opakowanie) drożdży instant
• 4 i 1/2 łyżeczki bułki tartej*
• ok. 300 g rabarbaru
• 5 łyżek dżemu truskawkowego
• 1 jajko do posmarowania bułeczek, roztrzepane z 1-2 łyżkami mleka
* Można pominąć - wypróbowałam wersje z bułką i bez, nie ma dużej różnicy.
♥ Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
♥ Mleko wymieszać z cukrem, jajkiem i żółtkiem. Dodać mąkę wymieszaną z solą i suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn) oraz masło.
♥ Wszystko wymieszać widelcem, a następnie wyrobić, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.
♥ Z ciasta uformować kulę, odstawić w misce w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
♥ Ciasto podzielić na 9 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze i odstawić na 20 min. do podwojenia objętości.
♥ Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i wymieszać z dżemem truskawkowym.
♥ W wyrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienia dołem szklanki, trzeba bardzo mocno docisnąć szklankę, aby niemal dotykała blachy, posmarować jajkiem.
♥ Do zrobionych wgłębień nasypać po 1/2 łyżeczki bułki tartej, po 1 łyżce rabarbarowo - truskawkowego nadzienia oraz obficie posypać kruszonką każdą bułeczkę.
♥ Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez ok. 22 min., aż bułeczki będą złocisto - brązowe. Podawać bezzwłocznie, bo najlepsze są jeszcze cieplutkie.
Składniki na kruszonkę:
• pół szklanki mąki pszennej
• 5 łyżek cukru z wanilią (lub zwykłego)
• 60 g miękkiego masła
• 1 łyżeczka cukru waniliowego (jeśli nie macie cukru z wanilią)
♥ Wszystkie składniki zagnieść opuszkami palców, aby utworzyły się "okruszki" z kruszonki.
Smacznego,
Zosia
Źródło: Moje Wypieki - ciasto drożdżowe i kruszonka
pomysł - Kwestia Smaku
Fajny pomysł z dżemem:)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają, nic tylko brać i jeść:)
OdpowiedzUsuń