19 maj 2013

Drożdżówki z rabarbarem, dżemem truskawkowym i kruszonką


Prawdziwy "smaczek" mojej pasji - wstać rano, jechać na targ, zakupić świeże owoce (tu, rabarbar), po południu upiec coś pysznego z nimi w roli głównej, a na koniec dnia rozkoszować się doskonałym smakiem domowego wypieku... To jest to !
Myślę, że te drożdżówki to jedno z sezonowych "must bake", teraz z rabarbarem i dżemem truskawkowym, a w lato z jagodami w formie zamkniętych bułeczek z lukrem. 

☺☺☺


Drożdżówki z rabarbarem, dżemem truskawkowym i kruszonką 

Czas przygotowania: 30 min. (+ 80 min. wyrastania i 22 min. pieczenia) Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 7 bardzo dużych bułek lub 9 mniejszych 

Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 kopiaste łyżki cukru
1 jajko 
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60 g masła, roztopionego
12 g świeżych drożdży lub 7 g (opakowanie) drożdży instant
4 i 1/2 łyżeczki bułki tartej* 
ok. 300 g rabarbaru
5 łyżek dżemu truskawkowego
1 jajko do posmarowania bułeczek, roztrzepane z 1-2 łyżkami mleka

* Można pominąć - wypróbowałam wersje z bułką i bez, nie ma dużej różnicy.

♥  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 

♥  Mleko wymieszać z cukrem, jajkiem i żółtkiem. Dodać mąkę wymieszaną z solą i suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn) oraz masło. 

♥ Wszystko wymieszać widelcem, a następnie wyrobić, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.

♥  Z ciasta uformować kulę, odstawić w misce w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.

♥  Ciasto podzielić na 9 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze   i odstawić na 20 min. do podwojenia objętości. 

♥  Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i wymieszać z dżemem truskawkowym.

♥  W wyrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienia dołem szklanki, trzeba bardzo mocno docisnąć szklankę, aby niemal dotykała blachy, posmarować jajkiem.

♥  Do zrobionych wgłębień nasypać po 1/2 łyżeczki bułki tartej, po 1 łyżce rabarbarowo - truskawkowego nadzienia oraz obficie posypać kruszonką każdą bułeczkę. 


♥  Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez ok. 22 min., aż bułeczki będą złocisto - brązowe. Podawać bezzwłocznie, bo najlepsze są jeszcze cieplutkie.  

Składniki na kruszonkę:
pół szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru z wanilią (lub zwykłego)
60 g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego (jeśli nie macie cukru z wanilią) 

♥ Wszystkie składniki zagnieść opuszkami palców, aby utworzyły się "okruszki" z kruszonki.

Smacznego,
Zosia

Źródło: Moje Wypieki  - ciasto drożdżowe i kruszonka
pomysł - Kwestia Smaku 

2 komentarze:

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...