20 maj 2013

Zapiekana owsianka cynamonowa z rabarbarem


Jestem wielką fanką płatków owsianych i wypieków z nimi związanych. Smakują mi zwłaszcza w akompaniamencie czegoś, co przełamuje mdły smak owsianki, w tym wydaniu jest to rabarbar.
Prezentowany dziś typ owsianki mogę nazwać owsianką sypaną, ponieważ przygotowuje się nią w 3. prostych krokach, na sam spód rabarbar (lub, np. wiśnie), na niego suche składniki, a później wszystko zalewa się składnikami mokrymi. Banalne, prawda ? A jakie pyszne... 



Zapiekana owsianka cynamonowa z rabarbarem 

Czas przygotowania: 10 - 15 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 3 kokilki

Składniki na owsiankę z rabarbarem:
3/4 szklanki rabarbaru, obranego i pokrojonego 
1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody 
1 i 1/4 szklanki mleka 
1 czubata łyżka miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
ok. 60 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni

♥  Piekarnik nagrzać do 190ºC.

♥  Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki, opcjonalnie można dodać 2 łyżki dżemu truskawkowego dla złamania mocno kwaśnego smaku.

♥  Płatki owsiane wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. Mleko podgrzać z miodem (nie gotować !) i wymieszać z ekstraktem.

♥  Przygotowany rabarbar ułożyć na dnie kokilek, zasypać płatkami i zalać mleczną mieszanką (owsianka ma wypełnić całą kokilkę).




♥  Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 min. W czasie, kiedy owsianka stygnie, można uprażyć płatki migdałowe na suchej patelni.

♥  Gotową owsiankę polać miodem i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego !


Źródło: Majanowe pieczenie

6 komentarzy:

  1. Witaj, cieszę sie,że owsianka Ci posmakowała .
    :)
    Wypadałoby jedynie dodać w opisie, z jakiego przepisu korzystałaś, z czyjego bloga.
    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo przepraszam, zapomniałam dodać linka, (zawsze dodaje je na dole posta, ale często o tym zapominam i dopisuję, kiedy mi się przypomni) już to załatwiłam, bardzo dziękuję za przepis i przepraszam za roztargnienie...

      Pozdrawiam serdecznie,
      Zosia

      Usuń
    2. :-) Spokojnie. :) Uważałam, że muszę Ci napisać o tym hihi ;-)
      Nie gniewaj się. Pozdrowienia:)

      Usuń
    3. Nie gniewam się ;) Dobrze uważałaś, jeszcze raz dziękuję :D

      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Pieczone owsianki są na prawdę bardzo smaczne - sama również jestem wielbicielką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam owsianki ,a ta wersja mnie zachwyciła, pysznie !!

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...