28 gru 2013

Makiełki z granatem i orzechami ♥


Czy w waszych domach przygotowujecie makiełki na wigilię ? A może wolicie kutię ? 
U nas już drugi rok na stole królował domowy makaron z owocem granatu i orzechami włoskimi - po prostu coś pysznego ! Do tej pory przygotowywałam makaron w formie długich wstążek, jednak w tym roku wypróbowałam wersję kwadratową. Sami wybierzcie swoją  ulubioną :)


Makiełki z owocem granatu i orzechami włoskimi

/Przepis na całą, dużą michę makiełków, które wystarczą na nakarmienie sporej rodzinki/

Składniki na domowy makaron pszenny:
300 g mąki pszennej
3 jajka
szczypta soli
odrobina wody lub oliwy (nie zawsze dodaję)  

♥  Składniki umieścić w misie miksera, dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać odrobinę oliwy lub wody.

♥  Wyjąć z misy miksera i zagniatać ręcznie przez 2 minuty. Ciasto owinąć folią i pozostawić na 20 minut.

♥  Ciasto podzielić na kilka części (np. 4 lub 5), pierwszą część rozwałkować na cieniutki placek, który można minimalnie podsypywać mąką (może być troszkę grubszy - zależy jak lubicie) i wyciąć z niego kwadraciki lub paski. Podczas wykonywania tej czynności pozostałe części ciasta trzeba owinąć w folię spożywczą, aby nie wyschły !

Tak przygotowany makaron można poukładać na czystych ścierkach i pozostawić do wyschnięcia, wtedy można przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku miesięcy. 

♥  Wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 5 minut (wcześniej wysuszony - trochę dłużej), do miękkości jeśli lubicie lekko twardszy, wtedy krócej. Odcedzić, przelać zimną wodą, aby się nie sklejał. 

Makiełki:
porcja makaronu z 300 g mąki (przepis powyżej)
połowa gotowej masy makowej z puszki (ok. 200 g) 
ziarenka z dużego owocu granatu
garść orzechów włoskich, niezbyt drobno posiekanych
garstka suszonej  żurawiny bądź rodzynek

♥  Ugotowany i przestudzony makaron wymieszać z masą makową, orzechami i bakaliami. Na wierzch wysypać ziarenka granatu. Wstawić do lodówki, do czasu podania. Serwować w temperaturze pokojowej. Przed rozłożeniem na talerze makiełki jeszcze raz wymieszać.

Smacznego !

3 komentarze:

  1. ciekawi mnie ten dodatek granatu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w tym roku tez były na wigilijny stole (przepis na blogu) ja podałam z innym makaronem.

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...