10 sty 2014

Babeczki czekoladowo-korzenne z powidłami ♥



Lubię przygotowywać babeczki w ilościach hurtowych, zaczynam się w tym robić wręcz coraz szybsza ;)
Babeczki te można porównać do bardzo delikatnego murzynka, który nie dość, że jest lekko wilgotny, to jeszcze jego smak podkreślają domowe powidła śliwkowe, klasyka w mini wydaniu :) 
Przepis jest ze strony Mojej wypiekowej Guru. Polecam ! 

Babeczki czekoladowo-korzenne z powidłami

/Przepis na 12 babeczek/

Składniki:
2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej (razem :D) 
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
55 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
pół szklanki kakao
2 duże jajka
3/4 szklanki jasnego cukru brązowego
1 łyżeczka pasty waniliowej bądź ekstraktu waniliowego
pół szklanki kwaśniej śmietany 18 %
ok. 3/4 szklanki powideł śliwkowych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !

♥  Mąkę pszenną przesiać z przyprawą korzenną, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, odstawić.

♥  Masło roztopić w rondelku na małym ogniu, zestawić z palnika i dodać posiekaną czekoladę, zamieszać dopiero pod koniec, kiedy już się roztopiła. Dodać przesiane kakao i zamieszać trzepaczką. Odstawić do przestudzenia - masa ma być letnia.

♥  Jajka i cukier ubić do puszystości (masa ma być biaława), w międzyczasie dodając ekstrakt waniliowy. Dodać masę czekoladową, zmiksować tą samą końcówką miksera do dokładnego połączenia się mas.

♥  Mieszając szpatułką dodawać stopniowo (w kilku turach) mąkę na zmianę ze śmietaną - mieszamy tylko do połączenia się składników !


♥  Formę z otworami na muffinki wyłożyć papilotkami (silikonowej formy nie trzeba wykładać papilotkami, a tekturowych foremek nie wkłada się do formy). Połowę ciasta wyłożyć po równo do papilotek, nałożyć na wierzch łyżeczkę powideł i przykryć drugą częścią ciasta czekoladowego, wyrównać.

♥  Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 22 min., lub do tak zwanego "suchego patyczka", upieczone babeczki pozostawić do przestygnięcia. Można udekorować je czekoladową polewą i dowolnymi ozdobami (u mnie płatki kokosowe i cukierkowe ozdoby).

Polewa czekoladowa:
100 g czekolady mlecznej
30 g masła

♥  Czekoladę połamaną na kawałki i masło roztopić w kąpieli wodnej, pod koniec mieszając.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...