Lubię przygotowywać babeczki w ilościach hurtowych, zaczynam się w tym robić wręcz coraz szybsza ;)
Babeczki te można porównać do bardzo delikatnego murzynka, który nie dość, że jest lekko wilgotny, to jeszcze jego smak podkreślają domowe powidła śliwkowe, klasyka w mini wydaniu :)
Przepis jest ze strony Mojej wypiekowej Guru. Polecam !
Babeczki czekoladowo-korzenne z powidłami
/Przepis na 12 babeczek/
Składniki:
• 2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej (razem :D)
• 2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 120 g masła
• 55 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
• pół szklanki kakao
• 2 duże jajka
• 3/4 szklanki jasnego cukru brązowego
• 1 łyżeczka pasty waniliowej bądź ekstraktu waniliowego
• pół szklanki kwaśniej śmietany 18 %
• ok. 3/4 szklanki powideł śliwkowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !
♥ Mąkę pszenną przesiać z przyprawą korzenną, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, odstawić.
♥ Masło roztopić w rondelku na małym ogniu, zestawić z palnika i dodać posiekaną czekoladę, zamieszać dopiero pod koniec, kiedy już się roztopiła. Dodać przesiane kakao i zamieszać trzepaczką. Odstawić do przestudzenia - masa ma być letnia.
♥ Jajka i cukier ubić do puszystości (masa ma być biaława), w międzyczasie dodając ekstrakt waniliowy. Dodać masę czekoladową, zmiksować tą samą końcówką miksera do dokładnego połączenia się mas.
♥ Mieszając szpatułką dodawać stopniowo (w kilku turach) mąkę na zmianę ze śmietaną - mieszamy tylko do połączenia się składników !
♥ Formę z otworami na muffinki wyłożyć papilotkami (silikonowej formy nie trzeba wykładać papilotkami, a tekturowych foremek nie wkłada się do formy). Połowę ciasta wyłożyć po równo do papilotek, nałożyć na wierzch łyżeczkę powideł i przykryć drugą częścią ciasta czekoladowego, wyrównać.
♥ Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 22 min., lub do tak zwanego "suchego patyczka", upieczone babeczki pozostawić do przestygnięcia. Można udekorować je czekoladową polewą i dowolnymi ozdobami (u mnie płatki kokosowe i cukierkowe ozdoby).
Polewa czekoladowa:
• 100 g czekolady mlecznej
• 30 g masła
♥ Czekoladę połamaną na kawałki i masło roztopić w kąpieli wodnej, pod koniec mieszając.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.