27 gru 2013

Korzenne ciasto drożdżowe (do odrywania)


Po raz kolejny piekłam to ciasto, po raz kolejny jestem zachwycona :)
 Złożone jest z "płatów" do odrywania, co dla mnie jest cudowne, bo nie muszę borykać się z krojeniem. "Plasterki" dzieli lepka masa maślano-cukrowa z korzennymi przyprawami. Zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia tego nietypowego drożdżowca jest po prostu nieziemski... Jeśli zastanawiacie się nad prostą formą deseru po obiedzie, polecam wam bardzo ten wypiek. Jestem też pewna, że dzięki niemu klimat będzie bardziej rodzinny, wystarczy bowiem postawić kuszący a'la bochenek na środku stołu, aby wszystkie ręce skierowały się w jego stronę ;)

Korzenne ciasto drożdżowe do odrywania

/Przepis na keksówkę o wymiarach 24x14/

Składniki na ciasto:
2 i 3/4 szklanki mąki 
1/4 szklanki cukru
2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
57 g masła (4 łyżki)
1/3 szklanki mleka
1/4 filiżanki letniej wody
1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ekstraktu waniliowego) 
2 duże jajka

♥  Mąkę, cukier, drożdże i sól wymieszać razem w dużej misce.

♥  W rondelku podgrzać mleko i masło, aż do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować
!). Dodać ekstrakt z wanilii i wodę, wymieszać i lekko ostudzić - ma być letnia.

♥  Do suchych składników wbić jajka, zagnieść ciasto - ręcznie lub w robocie, mieszadłem hakowym. Powoli wlać rozpuszczone płynne składniki z rondelka, dalej zagniatając*.

♥  Po wyrobieniu ciasto ma być elastyczne, jednolite i ładnie odchodzić od dłoni i miski. Zostawić je do wyrośnięcia na 1 godzinę albo do podwojenia objętości w ciepłym miejscu, w misce, przykryte ściereczką.

*  Nie należy czekać, aż ciasto będzie jednolite, bo dodanie tłuszczu będzie wtedy trudne, trzeba zacząć je dodawać chwilę po rozpoczęciu zagniatania.

Nadzienie:
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki przyprawy do cynamonu
 2,5 łyżki masła

♥  Masło roztopić na małym ogniu, lekko przestudzić. Składniki sypkie (pozostałe) wymieszać.

♥  Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść, rozwałkować na blacie lekko obsypanym mąką na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm, ma być cienkie na kilka milimetrów.

     
♥  Wierz rozwałkowanego ciasta posmarować roztopionym wcześniej masłem, wysypać równo suche składniki nadzienia. Kroimy ciasto na 6 podłużnych pasków. Paski nałożyć jeden na drugi. Następnie znowu je pokroić wzdłuż krótszych boków na mniejsze prostokąty, których również ma być 6. Prostokąty te złożyć jeden na drugim i ułożyć, jeden przy drugim w formie wyłożonej papierem do pieczenia (nadzieniem przy kolejnym boku tak, aby forma była cała wypełniona jeśli chodzi o długość, nie koniecznie na szerokość).


♥  Tak złożony a'la bochenek posmarować rozbełtanym jajkiem. Formę przykryć ściereczką, odstawić na 35 min. do wyrośnięcia "bochenka".

♥  Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Pieczemy przez ok. 35 minut. Gdyby w trakcie pieczenia wierzch zbyt mocno się rumienił - przykrywamy go kawałkiem aluminiowej folii. Po upieczeniu pozwalamy lekko ostygnąć. Najlepiej smakuje jeszcze cieplutkie :)

Smacznego !  

Źródło: KuchniaPanao

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...