18 cze 2014

Chlebek banaowy


Klasyka w moim wykonaniu :) Mówiąc kompletnie szczerze, to chlebek bananowy  dopiero po raz pierwszy udał mi się tak dobrze, że chcę się z wami podzielić przepisem. Ciasto nie jest bowiem gumowate, tylko mokre, mięciutkie i, jak na ciasto/chlebek przystało - ciężkie... ♥ Podane razem z lodami nie zawiedzie was w roli deseru, a w postaci tosta z nutellą wprawi wasze kubki smakowe w ruch ! ;)


Chlebek Bananowy  
Składniki:
125 g masła, miękkiego
2 szklanki mąki pszennej
100 g cukru
2 jajka
4 bardzo dojrzałe banany średniej wielkości
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 szklanki mleka
• 1 łyżeczka pasty z wanilii, bądź ekstraktu

♥  Banany obrać ze skórki i odkroić końcówki. Rozgnieść widelcem na papkę w miseczce.

♥  Mleko zagotować. Dodać sodę i starannie wymieszać.

♥  Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jajku, cały czas miksując. Dolać mleko, ekstrakt lub pastę z wanilii, dodać banany i znowu dokładnie zmiksować.

♥  Do mieszanki dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać szpatułką.  

♥  Chlebek bananowy pieczemy w małej, prostokątnej keksówce (przepis na keksówkę o wymiarach 24x14) przez ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni C.

♥  Po upływie tego czasu zarumienione ciasto z pęknięciem na środku pozostawiamy w piekarniku do przestudzenia. Podajemy lekko ciepłe, zimne, a nawet w postaci tosta. Chlebek lubi bowiem różne smaki, w postaci dodatków :)


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...