Klasyka w moim wykonaniu :) Mówiąc kompletnie szczerze, to chlebek bananowy dopiero po raz pierwszy udał mi się tak dobrze, że chcę się z wami podzielić przepisem. Ciasto nie jest bowiem gumowate, tylko mokre, mięciutkie i, jak na ciasto/chlebek przystało - ciężkie... ♥ Podane razem z lodami nie zawiedzie was w roli deseru, a w postaci tosta z nutellą wprawi wasze kubki smakowe w ruch ! ;)
Chlebek Bananowy
Składniki:• 125 g masła, miękkiego
• 2 szklanki mąki pszennej
• 100 g cukru
• 2 jajka
• 4 bardzo dojrzałe banany średniej wielkości
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1/4 szklanki mleka
• 1 łyżeczka pasty z wanilii, bądź ekstraktu
♥ Banany obrać ze skórki i odkroić końcówki. Rozgnieść widelcem na papkę w miseczce.
♥ Mleko zagotować. Dodać sodę i starannie wymieszać.
♥ Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jajku, cały czas miksując. Dolać mleko, ekstrakt lub pastę z wanilii, dodać banany i znowu dokładnie zmiksować.
♥ Do mieszanki dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać szpatułką.
♥ Chlebek bananowy pieczemy w małej, prostokątnej keksówce (przepis na keksówkę o wymiarach 24x14) przez ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni C.
♥ Po upływie tego czasu zarumienione ciasto z pęknięciem na środku pozostawiamy w piekarniku do przestudzenia. Podajemy lekko ciepłe, zimne, a nawet w postaci tosta. Chlebek lubi bowiem różne smaki, w postaci dodatków :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.