Torta della Nonna to ciasto, które na przestrzeni lat stało się integralną częścią typowej kuchni florenckiej (♣), nic w tym dziwnego, ponieważ zachwyca prostotą smaku, jak i samego wykonania. Ten wypiek jest naprawdę świetny - pyszne, kruche ciasto, delikatny budyń o dość neutralnym smaku i wierzch zwieńczony orzeszkami piniowymi, które są przysłowiową kropką nad "i" tego włoskiego cuda. Bardzo polecam !
Ciasto włoskiej babci (Torta della Nonna)
Czas przygotowania: ok. 40 min. Stopień trudności: średnio-trudne Liczba porcji: 8 kawałków
♥ Piekarnik nagrzać do 180ºC. Tortownicę o podanych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia (pergaminem) - na dole i po bokach.
Przepis na formę o średnicy 20-21 cm
Składniki na ciasto kruche:
• 300 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki soli
• 70 g cukru pudru (ja użyłam cukru, ale nie polecam)
• 150 g miękkiego masła
• 1 jajo
• 1 żółtko
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
♥ Piekarnik nagrzać do 180ºC. Tortownicę o podanych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia (pergaminem) - na dole i po bokach.
♥ Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą, zrobić dołek i dodać resztę składników. Wszystko razem zagnieść na gładkie, jednolite ciasto, zrobić kulę.
♥ Dzielimy ciasto na dwie części, jedna większa, druga mniejsza (trochę więcej niż 1/4 kawałka). Tą większą rozwałkować i wyłożyć nią formę (na dole i po bokach), po bokach do połowy wysokości. Formę z ciastem włożyć do lodówki.
♥ Drugą część ciasta także rozwałkować tak, aby przykrywała wierzch ciasta, także schować do lodówki.
Składniki na budyń:
• 500 ml mleka
• 3 żółtka
• 100 g cukru
• 50 g mąki pszennej
• 1 jajko roztrzepane z łyżką śmietany do posmarowania
• garść orzeszków piniowych do posypania na wierzchu
♥ Mleko zagotować w rondelku. Odstawić. Żółtka ubić z cukrem na puszysty kogel mogel, dodać mąkę i ponownie ubić do połączenia. Gorące mleko lać cienką stróżką do masy jajecznej cały czas ubijając. Przelać płyn do rondelka i gotować cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje (powinno to zająć kilka minut).
♥ Przelać budyń do miski, przykryć dokładnie folią spożywczą (aby nie utworzył się kożuch) i pozostawić do ostygnięcia.
♥ Na schłodzony spód ciasta wyłożyć letni budyń, przykryć płatem kruchego ciasta i docisnąć boki. Wierzch posmarować jakiem ze śmietaną i posypać orzeszkami piniowymi.
♥ Piec przez ok. 45-50 min., aby ciasto miało złocisto-brązowy kolor. Kiedy ciasto ostygnie, można je posypać cukrem pudrem.
Składniki na budyń:
• 500 ml mleka
• 3 żółtka
• 100 g cukru
• 50 g mąki pszennej
• 1 jajko roztrzepane z łyżką śmietany do posmarowania
• garść orzeszków piniowych do posypania na wierzchu
♥ Mleko zagotować w rondelku. Odstawić. Żółtka ubić z cukrem na puszysty kogel mogel, dodać mąkę i ponownie ubić do połączenia. Gorące mleko lać cienką stróżką do masy jajecznej cały czas ubijając. Przelać płyn do rondelka i gotować cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje (powinno to zająć kilka minut).
♥ Przelać budyń do miski, przykryć dokładnie folią spożywczą (aby nie utworzył się kożuch) i pozostawić do ostygnięcia.
♥ Na schłodzony spód ciasta wyłożyć letni budyń, przykryć płatem kruchego ciasta i docisnąć boki. Wierzch posmarować jakiem ze śmietaną i posypać orzeszkami piniowymi.
♥ Piec przez ok. 45-50 min., aby ciasto miało złocisto-brązowy kolor. Kiedy ciasto ostygnie, można je posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Źródło: Kuchnia w Zieleni
Ojejku, ale fajne ciasto! Jestem zakochana we Florencji, więc to akurat coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńMnie także to miejsce oczarowało, tak jak większa część Włoszech :D
UsuńWygląda bajecznie, już mnie korci, żeby takie upiec na niedzielę:)
OdpowiedzUsuń