20 sie 2013

Ciasto włoskiej babci (Torta della Nonna)


Torta della Nonna to ciasto, które na przestrzeni lat stało się integralną częścią typowej kuchni florenckiej (), nic w tym dziwnego, ponieważ zachwyca prostotą smaku, jak i samego wykonania. Ten wypiek jest naprawdę świetny - pyszne, kruche ciasto, delikatny budyń o dość neutralnym smaku i wierzch zwieńczony orzeszkami piniowymi, które są przysłowiową kropką nad "i" tego włoskiego cuda. Bardzo polecam !   



Ciasto włoskiej babci (Torta della Nonna)

Czas przygotowania: ok. 40 min. Stopień trudności: średnio-trudne Liczba porcji: 8 kawałków

Przepis na formę o średnicy 20-21 cm

Składniki na ciasto kruche:
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
70 g cukru pudru (ja użyłam cukru, ale nie polecam)
150 g miękkiego masła
1 jajo
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

♥  Piekarnik nagrzać do 180ºC. Tortownicę o podanych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia (pergaminem) - na dole i po bokach.

♥  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą, zrobić dołek i dodać resztę składników. Wszystko razem zagnieść na gładkie, jednolite ciasto, zrobić kulę.

♥  Dzielimy ciasto na dwie części, jedna większa, druga mniejsza (trochę więcej niż 1/4 kawałka). Tą większą rozwałkować i wyłożyć nią formę (na dole i po bokach), po bokach do połowy wysokości. Formę z ciastem włożyć do lodówki.

♥  Drugą część ciasta także rozwałkować tak, aby przykrywała wierzch ciasta, także schować do lodówki.

Składniki na budyń:        
500 ml mleka
3 żółtka
100 g cukru
50 g mąki pszennej
1 jajko roztrzepane z łyżką śmietany do posmarowania
garść orzeszków piniowych do posypania na wierzchu

♥  Mleko zagotować w rondelku. Odstawić. Żółtka ubić z cukrem na puszysty kogel mogel, dodać mąkę i ponownie ubić do połączenia. Gorące mleko lać cienką stróżką do masy jajecznej cały czas ubijając. Przelać płyn do rondelka i gotować cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje (powinno to zająć kilka minut). 

♥  Przelać budyń do miski, przykryć dokładnie folią spożywczą (aby nie utworzył się kożuch) i pozostawić do ostygnięcia.

♥  Na schłodzony spód ciasta wyłożyć letni budyń, przykryć płatem kruchego ciasta i docisnąć boki. Wierzch posmarować jakiem ze śmietaną i posypać orzeszkami piniowymi.

♥  Piec przez ok. 45-50 min., aby ciasto miało złocisto-brązowy kolor. Kiedy ciasto ostygnie, można je posypać cukrem pudrem.

Smacznego ! 






Źródło: Kuchnia w Zieleni

3 komentarze:

  1. Ojejku, ale fajne ciasto! Jestem zakochana we Florencji, więc to akurat coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie także to miejsce oczarowało, tak jak większa część Włoszech :D

      Usuń
  2. Wygląda bajecznie, już mnie korci, żeby takie upiec na niedzielę:)

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...