To już moje kolejne podejście do makaroników, tym razem mielone migdały zastąpiłam orzechami laskowymi, a do nadzienia wykorzystałam lemon curd; dobrze jest używać do tego wypieku nadzienia o smaku niezbyt słodkim, aby całość nie była porażająco mdła.
☺
Ale co wiemy o tych słynnych, małych ciasteczkach ? Ich kolebką jest Francja - mieszczą się tam butiki niesamowitych mistrzów cukiernictwa. Pierre Hermé, na przykład, jest najsłynniejszym francuskim cukiernikiem - w okresie turystycznym, przy jego butiku można dostrzec kolejki takie, jak te z ciężkich lat 80. w Polsce ! Nic w tym jednak dziwnego, bo jego pomysły na temat makaroników są niesamowite - od mandarynki z oliwą, do cytryny z karmelizowanym fenkułem, po prostu szaleństwo ! Dodatkowo, warto wspomnieć o tym, że przykładem poprawnego wykonania makaroników, jest charakterystyczna "falbanka", która tworzy się podczas pieczenia po bokach.
Makaroniki z orzechami laskowymi i lemon curdem
Czas przygotowania: 1 dzień suszenia + ok. 25 min. Stopień trudności: średnio-trudne Liczba porcji: ok. 15-20 sztuk (zależnie od wielkości)
Składniki na beziki:
• 3 białka
• 4 łyżki cukru
• szczypta soli
• szczypta soli
• 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych
• 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• kolorowe barwniki*
• lemon curd
* Uwaga !
Barwnika używamy tylko troszkę. Można go oczywiście pominąć - makaroniki nie stracą dużo na uroku.
Dodając barwnik trzeba też pamiętać o tym, aby masa nie opadła przez (ponowne) zbytnie mieszanie.
♥ Dzień przed pieczeniem makaroników, należy pozostawić białka na całą noc w miseczce, w temperaturze pokojowej.
♥ Piekarnik nagrzać do 150ºC. Przygotować trzy arkusze papieru do pieczenia, na których odrysować (np. za pomocą kieliszka) koła w równych, sporych odstępach, arkusze poukładać na blaszkach do pieczenia.
♥ Na drugi dzień białka ubić z cukrem i solą. Cukier puder wymieszać z orzechami i dodać całość do ubitej piany. Do tego dolać jeszcze ekstrakt waniliowy oraz barwnik (opcjonalnie), całość delikatnie i sprawnie wymieszać.
♥ Masę przełożyć do rękawa cukierniczego (można także nakładać masę łyżką), wyciskać koła zgodnie z narysowanymi wzorami (można powciskać na wierzch bezików orzeszki piniowe, bądź płatki migdałów).
♥ Pozostawić wyciśnięte przyszłe makaroniki na 1 godz. do "wyschnięcia". Po tym czasie piec je w nagrzanym piekarniku przez ok. 12 min. Upieczone zostawić do wystygnięcia na chwilkę w piekarniku, a później w temperaturze pokojowej (nie odklejać od razu od papieru do pieczenia !).
♥ Połowę bezików posmarować lemon curdem, przykryć drugą połówką.
Smacznego :D
ale urocze :) może w końcu odważę się je zrobić :/
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam, to nic trudnego, a warto ! :D
Usuńi ja troszkę się ich boję, ale wkrótce się odważę...
OdpowiedzUsuń