22 sie 2013

Makaroniki z orzechami laskowymi i lemon curdem


To już moje kolejne podejście do makaroników, tym razem mielone migdały zastąpiłam orzechami laskowymi, a do nadzienia wykorzystałam lemon curd; dobrze jest używać do tego wypieku nadzienia o smaku niezbyt słodkim, aby całość nie była porażająco mdła.
Ale co wiemy o tych słynnych, małych ciasteczkach ? Ich kolebką jest Francja - mieszczą się tam butiki niesamowitych mistrzów cukiernictwa. Pierre Hermé, na przykład, jest najsłynniejszym francuskim cukiernikiem - w okresie turystycznym, przy jego butiku można dostrzec kolejki takie, jak te z ciężkich lat 80. w Polsce ! Nic w tym jednak dziwnego, bo jego pomysły na temat makaroników są niesamowite - od mandarynki z oliwą, do cytryny z karmelizowanym fenkułem, po prostu szaleństwo ! Dodatkowo, warto wspomnieć o tym, że przykładem poprawnego wykonania makaroników, jest charakterystyczna "falbanka", która tworzy się podczas pieczenia po bokach.


Makaroniki z orzechami laskowymi i lemon curdem

Czas przygotowania: 1 dzień suszenia + ok. 25 min. Stopień trudności: średnio-trudne Liczba porcji: ok. 15-20 sztuk (zależnie od wielkości)

Składniki na beziki:
 3 białka
 4 łyżki cukru
 szczypta soli
 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych
• 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 kolorowe barwniki* 
lemon curd

* Uwaga !
Barwnika używamy tylko troszkę. Można go oczywiście pominąć - makaroniki nie stracą dużo na uroku.
Dodając barwnik trzeba  też pamiętać o tym, aby masa nie opadła przez (ponowne) zbytnie mieszanie.
♥  Dzień przed pieczeniem makaroników, należy pozostawić białka na całą noc w miseczce, w temperaturze pokojowej.

♥  Piekarnik nagrzać do 150ºC. Przygotować trzy arkusze papieru do pieczenia, na których odrysować (np. za pomocą kieliszka) koła w równych, sporych odstępach, arkusze poukładać na blaszkach do pieczenia.

 Na drugi dzień białka ubić z cukrem i solą. Cukier puder wymieszać z orzechami i dodać całość do ubitej piany. Do tego dolać jeszcze ekstrakt waniliowy oraz barwnik (opcjonalnie), całość delikatnie i sprawnie wymieszać.

♥  Masę przełożyć do rękawa cukierniczego (można także nakładać masę łyżką), wyciskać koła zgodnie z narysowanymi wzorami (można powciskać na wierzch bezików orzeszki piniowe, bądź płatki migdałów).

♥  Pozostawić wyciśnięte przyszłe makaroniki na 1 godz. do "wyschnięcia". Po tym czasie piec je w nagrzanym piekarniku przez ok. 12 min. Upieczone zostawić do wystygnięcia na chwilkę w piekarniku, a później w temperaturze pokojowej (nie odklejać od razu od papieru do pieczenia !).

♥  Połowę bezików posmarować lemon curdem, przykryć drugą połówką. 

Smacznego :D   

3 komentarze:

  1. ale urocze :) może w końcu odważę się je zrobić :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam, to nic trudnego, a warto ! :D

      Usuń
  2. i ja troszkę się ich boję, ale wkrótce się odważę...

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...