Beziki, które są bardzo trendy, bardziej się już chyba nie da. Są nawet cukiernie specjalizujące się w wypiekaniu tych maleńkich cudeniek.
Muszę przyznać, pomimo tego całego szału na nie, (może trochę za dużego, może nie..) ja się nie zraziłam, i tak jestem zachwycona ich cudownym smakiem.
Efekt zależy od 3. czynności, które powinny być dobrze wykonane:
• odstawienie białek do wyschnięcia,
• odpowiednie ubicie białek,
• odstwienie wyciśniętych już bez (na blasze) do ponownego wyschnięcia.
To zagwarantuje nam pyszne bezy do kawy lub herbatki ;-)
☺☺☺
Proszę, nie wierzcie ludziom w to, że makaroniki to trudna sprawa, tak naprawdę, to.. wystarczy trzymać się przepisu i.. tyle ;-)
Kolorowe makaroniki
Czas przygotowania: 1 dzień suszenia + ok. 25 min. Stopień trudności: średnio-trudne Liczba porcji: ok. 20 - 30 szt. (zależnie od wielkości)
Składniki na beziki:
• 3
białka
• 4 łyżki cukru
• szczypta soli
• szczypta soli
• 3/4
szklanki zmielonych migdałów
• 1/2
łyżeczki ekstraktu migdałowego
• 1 i 1/2
szklanki cukru pudru
• szczypta
cynamonu
• kolorowe
barwniki*
• masa kajmakowa, lemon curd, lub ulubiony krem do przełożenia
* Uwaga !
Barwnika używamy tylko troszkę. Można go oczywiście pominąć - makaroniki nie stracą dużo na uroku.
Dodając barwnik trzeba też pamiętać o tym, aby piana nie opadła przez (ponowne) zbytnie mieszanie.
♥ Dzień przed pieczeniem makaroników pozostawić białka na całą dobę w miseczce, w temperaturze pokojowej.
♥ Na drugi dzień, lekko wyschnięte białka ubić na sztywną pianę z cukrem i solą.
♥ Piekarnik nagrzać do 150ºC , a na 3. arkuszach papieru do pieczenia odrysować koła w 2 - 3 cm odstępach, do obrysowania można użyć, np. kieliszka.
♥ Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem i dodać je do masy.
♥ Do tego wlać jeszcze ekstrakt migdałowy.
♥ Wszystko szybko i sprawnie wymieszać.
♥ Na wcześniej przygotowanym papierze do pieczenia wyłożyć (za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego) masę bezową, właśnie w tych odrysowanych kółeczkach.
♥ Pozostawić beziki na 1 godz., po tym czasie na wierzchu utworzy się twarda warstwa.
♥ Po tym czasie wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec przez. 12 min.
♥ Upieczone beziki wystudzić na kratce.
♥ Bezy przełożyć wybranym kremem.
♥ Tak przygotowane makaroniki można podać od razu, lub wstawić do lodówki i wyjąć na chwilę przed podaniem.
♥ Dzień przed pieczeniem makaroników pozostawić białka na całą dobę w miseczce, w temperaturze pokojowej.
♥ Na drugi dzień, lekko wyschnięte białka ubić na sztywną pianę z cukrem i solą.
♥ Piekarnik nagrzać do 150ºC , a na 3. arkuszach papieru do pieczenia odrysować koła w 2 - 3 cm odstępach, do obrysowania można użyć, np. kieliszka.
♥ Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem i dodać je do masy.
♥ Do tego wlać jeszcze ekstrakt migdałowy.
♥ Wszystko szybko i sprawnie wymieszać.
♥ Na wcześniej przygotowanym papierze do pieczenia wyłożyć (za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego) masę bezową, właśnie w tych odrysowanych kółeczkach.
♥ Pozostawić beziki na 1 godz., po tym czasie na wierzchu utworzy się twarda warstwa.
♥ Po tym czasie wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec przez. 12 min.
♥ Upieczone beziki wystudzić na kratce.
♥ Bezy przełożyć wybranym kremem.
♥ Tak przygotowane makaroniki można podać od razu, lub wstawić do lodówki i wyjąć na chwilę przed podaniem.
Smacznego,
Z.
Źródło: wspodnicy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.