23 lut 2013

Kolorowe makaroniki - przepis idealny


Beziki, które są bardzo trendy, bardziej się już chyba nie da. Są nawet cukiernie specjalizujące się w wypiekaniu tych maleńkich cudeniek.
 Muszę przyznać, pomimo tego całego szału na nie, (może trochę za dużego, może nie..) ja się nie zraziłam, i tak jestem zachwycona ich cudownym smakiem.
Efekt zależy od 3. czynności, które powinny być dobrze wykonane:
• odstawienie białek do wyschnięcia,
• odpowiednie ubicie białek,
• odstwienie wyciśniętych już bez (na blasze) do ponownego wyschnięcia.
To zagwarantuje nam pyszne bezy do kawy lub herbatki ;-) 
☺☺☺
Proszę, nie wierzcie ludziom w to, że makaroniki to trudna sprawa, tak naprawdę, to.. wystarczy trzymać się przepisu i.. tyle ;-)


Kolorowe makaroniki

Czas przygotowania: 1 dzień suszenia + ok. 25 min. Stopień trudności: średnio-trudne Liczba porcji: ok. 20 - 30 szt. (zależnie od wielkości)
Składniki na beziki:
3 białka
 4 łyżki cukru
szczypta soli
3/4 szklanki zmielonych migdałów
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
szczypta cynamonu
kolorowe barwniki* 
• masa kajmakowa, lemon curd, lub ulubiony krem do przełożenia  

* Uwaga !
Barwnika używamy tylko troszkę. Można go oczywiście pominąć - makaroniki nie stracą dużo na uroku.
Dodając barwnik trzeba  też pamiętać o tym, aby piana nie opadła przez (ponowne) zbytnie mieszanie.

♥  Dzień przed pieczeniem makaroników pozostawić białka na całą dobę w miseczce, w temperaturze pokojowej.

♥  Na drugi dzień, lekko wyschnięte białka ubić na sztywną pianę z cukrem i solą.

♥  Piekarnik nagrzać do 150ºC , a na 3. arkuszach papieru do pieczenia odrysować koła w 2 - 3 cm odstępach, do obrysowania można użyć, np. kieliszka.   


♥  Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem i dodać je do masy.   

♥  Do tego wlać jeszcze ekstrakt migdałowy.

♥  Wszystko szybko i sprawnie wymieszać. 

♥  Na wcześniej przygotowanym papierze do pieczenia wyłożyć (za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego) masę bezową, właśnie w tych odrysowanych kółeczkach. 

♥  Pozostawić beziki na 1 godz., po tym czasie na wierzchu utworzy się twarda warstwa.

♥  Po tym czasie wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec przez. 12 min. 

♥  Upieczone beziki wystudzić na kratce.

♥  Bezy przełożyć wybranym kremem.

♥  Tak przygotowane makaroniki można podać od razu, lub wstawić do lodówki i wyjąć na chwilę przed podaniem.


Smacznego, 
Z.
Źródło: wspodnicy.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...