Pyszne, kruche ciasteczka, które w środku skrywają kremowy serek i ulubione owoce. Mogą być zwieńczone czerwonym lukrem - on nada im jeszcze bardziej romantycznego charakteru...
Kruche ciasteczka serca
Czas przygotowania: ok. 20 min. Stopień trudności: średnio-trudne Liczba porcji: ok. 15 (zależnie od foremki)
Składniki na kruche ciasto:
• 360 g mąki pszennej
• 200 g schłodzonego masła
• 2 jajka
• 1 łyżka ekstraktu waniliowego
• 6 łyżek cukru pudru
• 1 roztrzepane jajko
♥ Piekarnik nagrzać do 200°C.
♥ Mąkę wysypać z cukrem pudrem na stolnice.
♥ Na sypkich składnikach poukładać posiekane schłodzone masło i siekać nożem, do uzyskania masy przypominającej kruszonkę.
♥ Zrobić wgłębienie. Do niego wlać jajka i ekstrakt waniliowy.
♥ Wszystko szybko zagnieść i owinąć w folię spożywczą.
♥ Włożyć do lodówki na 30 min.
♥ Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować na dość cienki placek.
♥ Z ciasta wykrawać serduszka.
♥ Teraz należy je odłożyć i przygotować nadzienie.
Składniki na nadzienie:
• opakowanie (220 g) serka włoskiego "capri"
• 2 - 3 łyżki cukru pudru
• 3 - 4 łyżki śmietany 18 %
• owoce - świeże lub z puszki
♥ Serek, cukier puder i śmietanę zmiksować, aż powstanie gładki krem.
♥ Na połowę wyciętych serduszek nałożyć krem, a na niego kawałki owoców.
♥ Położyć na nie drugą połowę i "skleić" widelcem.
♥ Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem.
♥ Piec ok. 15 min. w nagrzanym piekarniku.
Składniki na lukier*:
• cukier puder
• sok z cytryny
• odrobinka czerwonego barwnika spożywczego
♥ Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać.
* Nie jest konieczne robienie lukru, ale można posmarować nim kilka serduszek, co urozmaici wypiek.
Smacznego,
Z.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.