21 lut 2013

Babka piaskowa delikatesowa


To właśnie tym ciastem rozpoczynam działalność blogu. Dlaczego ? Ponieważ to właśnie ta babka była moim pierwszym samodzielnym wypiekiem kilka lat temu. Jest dla mnie bardzo sentymentalnym wypiekiem.

☺☺☺

Babka piaskowa, czyli krucha z wierzchu, a puszysta i miękka w środku (od razu po upieczeniu, później może się troszkę zesuszyć). Można zastosować wiele kombinacji jeśli chodzi o polewę (np. lukier cytrynowy lub polewa czekoladowa), albo o sam smak babki, ponieważ ekstrakt waniliowy można zastąpić ekstraktem migdałowym, cytrynowym,  pomarańczowym, a nawet (jak napisano w oryginalnym przepisie - aromatem arakowym).
Tak więc kombinacji smakowych jest bardzo wiele, możecie kombinować do woli.
Serdecznie polecam ten wypiek !


Babka piaskowa delikatesowa

Czas przygotowania: 25 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: ok. 12

Przepis na formę z kominkiem, o średnicy ok. 23 cm. 

Składniki na ciasto: 
 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej tortowej) 
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek podzielonych na białka i żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego*
250 g masła roślinnego lub margaryny
masło do wysmarowania formy
tarta bułka do posypania formy

♥ Piekarnik nagrzać do temperatury 160ºC .

♥  Przygotować formę, tzn. posmarować masłem i obsypać bułką tartą.

♥  Białka ubić z cukrem pudrem.

♥  Do ścisłej piany dodać po jednym żółtku, cały czas miksując.

♥  Do jednolitej już i puszystej masy przesypać przez sito obie mąki i proszek.

♥  Znowu miksować, ale tylko do połączenia się składników.

♥  Margarynę (lub masło roślinne) doprowadzić do wrzenia w rondelku.

♥  Na gotowe ciasto nalać wrzący tłuszcz i od tego momentu czekać 1 min. (!).

♥  Po tym czasie znowu ubić do połączenia się składników, lecz na niskich obrotach (!).

♥  Wlać do formy przygotowane ciasto.

♥  Piec przez ok. 50 min., lub do tzw. suchego patyczka.

♥ Po upieczeniu odstawić babkę do ostygnięcia na 10 min.

* Tak jak napisałam wyżej, można użyć innych smaków ekstraktów. 

Składniki na lukier cytrynowy*:     
• cukier puder
• sok z cytryny

♥  Wszystkie składniki mieszamy do połączenia.    

♥ Lekko ostygniętą babkę polewamy lukrem.

* Tak jak napisałam powyżej, lukier można zastąpić, np. polewą czekoladową. 

Smacznego, 
Z.


Źródło: Książka pt. "1001 przepisów Kuchnia polska"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...