To właśnie tym ciastem rozpoczynam działalność blogu. Dlaczego ? Ponieważ to właśnie ta babka była moim pierwszym samodzielnym wypiekiem kilka lat temu. Jest dla mnie bardzo sentymentalnym wypiekiem.
☺☺☺
Babka piaskowa, czyli krucha z wierzchu, a puszysta i miękka w środku (od razu po upieczeniu, później może się troszkę zesuszyć). Można zastosować wiele kombinacji jeśli chodzi o polewę (np. lukier cytrynowy lub polewa czekoladowa), albo o sam smak babki, ponieważ ekstrakt waniliowy można zastąpić ekstraktem migdałowym, cytrynowym, pomarańczowym, a nawet (jak napisano w oryginalnym przepisie - aromatem arakowym).
Tak więc kombinacji smakowych jest bardzo wiele, możecie kombinować do woli.
Serdecznie polecam ten wypiek !
Babka piaskowa delikatesowa
Czas przygotowania: 25 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: ok. 12
Przepis na formę z kominkiem, o średnicy ok. 23 cm.
Składniki na ciasto:
• 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej tortowej)
• 1 szklanka mąki ziemniaczanej
• 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
• 5 jajek podzielonych na białka i żółtka
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego*
• 250 g masła roślinnego lub margaryny
• masło do wysmarowania formy
• tarta bułka do posypania formy
♥ Piekarnik nagrzać do temperatury 160ºC .
♥ Przygotować formę, tzn. posmarować masłem i obsypać bułką tartą.
♥ Białka ubić z cukrem pudrem.
♥ Do ścisłej piany dodać po jednym żółtku, cały czas miksując.
♥ Do jednolitej już i puszystej masy przesypać przez sito obie mąki i proszek.
♥ Znowu miksować, ale tylko do połączenia się składników.
♥ Margarynę (lub masło roślinne) doprowadzić do wrzenia w rondelku.
♥ Na gotowe ciasto nalać wrzący tłuszcz i od tego momentu czekać 1 min. (!).
♥ Po tym czasie znowu ubić do połączenia się składników, lecz na niskich obrotach (!).
♥ Wlać do formy przygotowane ciasto.
♥ Piec przez ok. 50 min., lub do tzw. suchego patyczka.
♥ Po upieczeniu odstawić babkę do ostygnięcia na 10 min.
* Tak jak napisałam wyżej, można użyć innych smaków ekstraktów.
Składniki na lukier cytrynowy*:
• cukier puder
• sok z cytryny
♥ Wszystkie składniki mieszamy do połączenia.
♥ Lekko ostygniętą babkę polewamy lukrem.
* Tak jak napisałam powyżej, lukier można zastąpić, np. polewą czekoladową.
Smacznego,
Z.
Źródło: Książka pt. "1001 przepisów Kuchnia polska"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.