23 lut 2013

Torcik bostoński z kremem


Najlepsze ciasto biszkoptowe, jakie jadłam.
Jego zdecydowaną zaletą jest to, że nie jest za słodkie. 
Nawet ja, jako "słodko-choliczka" naprawdę jestem zachwycona, a głód na słodkie został zaspokojony.
☺☺☺
Biszkopt sponge (czyli biszkopt amerykański) różni się nieco od naszego, polskiego.. Jest cięższy, genialnie komponuje się z kremem budyniowym i polewą ganache.
Ciasto postawione na paterze i pokrojone na kawałki zrobi furorę i będzie wyglądało wręcz bajecznie na tle zastawionego stołu.


Torcik bostoński z kremem

Czas przygotowania: ok. 35 min. Stopień trudności: średnio-trudne Liczba porcji: 8

Przepis na formę o średnicy 20 - 23 cm
Składniki na biszkopt sponge:
5 jajek podzielonych na białka i żółtka
100 g mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru podzielonego na pół (2 razy po 75 g)
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki mleka
2 łyżki masła
♥  Piekarnik nagrzać do 175ºC.

♥  Formę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko na dnie). 

♥  Mleko i masło podgrzać w rondelku do rozpuszczenia masła.
♥  Żółtka ubić z 75 g cukru i ekstraktem na puszysty kogel - mogel.

♥  Przelać mleko z masłem do koglu i miksować jeszcze chwilę.

♥  W osobnej misce ubić białka z solą i resztą cukru.

♥  Białka dodać do żółtek i delikatnie mieszamy.

♥  Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

♥  Ponownie szybko i delikatnie zamieszać.

♥  1/2 masy wylać na dno formy.

♥  Piec przez 35 - 40 min. do tak zwanego "suchego patyczka".

♥  Tak samo postąpić z drugą częścią masy.   

♥  Oba upieczone blaty odłożyć do ostygnięcia.

Składniki na krem:

200 ml mleka
200 ml śmietanki kremówki
3 żółtka
4 łyżki cukru (ja użyłam cukru z wanilią)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
100 g miękkiego masła
     
  Żółtka utrzeć z mąkami, śmietanką i cukrem za pomocą łyżki.

♥  W rondelku zagotować mleko i wlać do żółtek, szybko zamieszać trzepaczką.

♥  Znowu przelać masę do rondelka.

♥  Mieszać trzepaczką, aż masa zgęstnieje (to zapobiegnie powstawaniu grudek).

♥  Krem o odpowiedniej gęstości przełożyć do miski, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i lekko schłodzić.

♥  Letni krem zmiksować z miękkim masłem.

Składniki na (czekoladowy) krem ganache:
150 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
125 ml śmietanki kremówki

♥  Wszystkie składniki podgrzać w rondelku do rozpuszczenia i połączenia.

♥  Lekko ostudzić.

♥  Na jednym blacie ciasta wyłożyć cały krem.

♥  Na rozsmarowanym na biszkopcie budyniu ułożyć drugi blat ciasta.

♥ Ciasto polać czekoladową polewą.

Smacznego,
Z.

2 komentarze:

  1. mleko z masłem wlać do kogla gorące czy przestudzone???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po kolei, jak w przepisie - mleko powinno podczas tej chwili lekko przestygnąć, ale niewiele. Chodzi o robienie wszystkiego po kolei :)

      Usuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...