Najlepsze ciasto biszkoptowe, jakie jadłam.
Jego zdecydowaną zaletą jest to, że nie jest za słodkie.
Nawet ja, jako "słodko-choliczka" naprawdę jestem zachwycona, a głód na słodkie został zaspokojony.
☺☺☺
Biszkopt sponge (czyli biszkopt amerykański) różni się nieco od naszego, polskiego.. Jest cięższy, genialnie komponuje się z kremem budyniowym i polewą ganache.
Ciasto postawione na paterze i pokrojone na kawałki zrobi furorę i będzie wyglądało wręcz bajecznie na tle zastawionego stołu.
Torcik bostoński z kremem
Czas przygotowania: ok. 35 min. Stopień trudności: średnio-trudne Liczba porcji: 8
Przepis na formę o średnicy 20 - 23 cm
Składniki na biszkopt sponge:
• 5 jajek
podzielonych na białka i żółtka
• 100 g
mąki tortowej
• 1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
• 150 g
cukru podzielonego na pół (2 razy po 75 g)
• szczypta
soli
•1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 3 łyżki
mleka
• 2 łyżki
masła
♥ Piekarnik nagrzać do 175ºC.
♥ Formę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko na dnie).
♥ Mleko i masło podgrzać w rondelku do rozpuszczenia masła.
♥ Formę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko na dnie).
♥ Mleko i masło podgrzać w rondelku do rozpuszczenia masła.
♥ Żółtka ubić z 75 g cukru i ekstraktem na puszysty kogel - mogel.
♥ Przelać mleko z masłem do koglu i miksować jeszcze chwilę.
♥ W osobnej misce ubić białka z solą i resztą cukru.
♥ Białka dodać do żółtek i delikatnie mieszamy.
♥ Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
♥ Ponownie szybko i delikatnie zamieszać.
♥ 1/2 masy wylać na dno formy.
♥ Piec przez 35 - 40 min. do tak zwanego "suchego patyczka".
♥ Tak samo postąpić z drugą częścią masy.
♥ Oba upieczone blaty odłożyć do ostygnięcia.
Składniki na krem:
• 3 żółtka
• 4 łyżki cukru (ja użyłam cukru z wanilią)
• 3 łyżki mąki pszennej
• 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
• 100 g miękkiego masła
♥ Żółtka utrzeć z mąkami, śmietanką i cukrem za pomocą łyżki.
♥ W rondelku zagotować mleko i wlać do żółtek, szybko zamieszać trzepaczką.
♥ Znowu przelać masę do rondelka.
♥ Mieszać trzepaczką, aż masa zgęstnieje (to zapobiegnie powstawaniu grudek).
♥ Krem o odpowiedniej gęstości przełożyć do miski, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i lekko schłodzić.
♥ Letni krem zmiksować z miękkim masłem.
Składniki na (czekoladowy) krem ganache:
• 125 ml śmietanki kremówki
♥ Wszystkie składniki podgrzać w rondelku do rozpuszczenia i połączenia.
♥ Lekko ostudzić.
♥ Na jednym blacie ciasta wyłożyć cały krem.
♥ Na rozsmarowanym na biszkopcie budyniu ułożyć drugi blat ciasta.
♥ Ciasto polać czekoladową polewą.
♥ Przelać mleko z masłem do koglu i miksować jeszcze chwilę.
♥ W osobnej misce ubić białka z solą i resztą cukru.
♥ Białka dodać do żółtek i delikatnie mieszamy.
♥ Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
♥ Ponownie szybko i delikatnie zamieszać.
♥ 1/2 masy wylać na dno formy.
♥ Piec przez 35 - 40 min. do tak zwanego "suchego patyczka".
♥ Tak samo postąpić z drugą częścią masy.
♥ Oba upieczone blaty odłożyć do ostygnięcia.
Składniki na krem:
• 200 ml
mleka
• 200 ml
śmietanki kremówki• 3 żółtka
• 4 łyżki cukru (ja użyłam cukru z wanilią)
• 3 łyżki mąki pszennej
• 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
• 100 g miękkiego masła
♥ Żółtka utrzeć z mąkami, śmietanką i cukrem za pomocą łyżki.
♥ W rondelku zagotować mleko i wlać do żółtek, szybko zamieszać trzepaczką.
♥ Znowu przelać masę do rondelka.
♥ Mieszać trzepaczką, aż masa zgęstnieje (to zapobiegnie powstawaniu grudek).
♥ Krem o odpowiedniej gęstości przełożyć do miski, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i lekko schłodzić.
♥ Letni krem zmiksować z miękkim masłem.
Składniki na (czekoladowy) krem ganache:
• 150 g
czekolady gorzkiej
• 1 łyżka
masła• 125 ml śmietanki kremówki
♥ Wszystkie składniki podgrzać w rondelku do rozpuszczenia i połączenia.
♥ Lekko ostudzić.
♥ Na jednym blacie ciasta wyłożyć cały krem.
♥ Na rozsmarowanym na biszkopcie budyniu ułożyć drugi blat ciasta.
♥ Ciasto polać czekoladową polewą.
Smacznego,
Z.
Źródło: kuchnianadatlantykiem
mleko z masłem wlać do kogla gorące czy przestudzone???
OdpowiedzUsuńPo kolei, jak w przepisie - mleko powinno podczas tej chwili lekko przestygnąć, ale niewiele. Chodzi o robienie wszystkiego po kolei :)
Usuń