Cudownie chrrrupiąca, zdrowa i co najważniejsze - pyszna granola, według przepisu Gordona Ramsaya. Pierwszy raz spotkałam się z ryżem preparowanym w granoli i muszę przyznać, że stałam się jego jeszcze większą fanką :) Warto przygotować sobie taki słoik naturalnego dobra, aby urozmaicić sobie śniadania. Możecie zobaczyć przykłady na wykorzystanie granoli w TYM przepisie na granolę z kokosem. Polecam ♥
Granola wg Gordona
/Przepis na duży słoik granoli/
Składniki:
• 200 g miodu
• 1 łyżeczka pasty z wanilii
• 300 g płatków owsianych
• 100 g preparowanego ryżu
• 4 łyżki otrębów
• 100 g migdałów
• 75 g ziarenek dyni
• 75 g ziarenek słonecznika
• 50 g siemienia lnianego
• szczypta soli
• 150 g suszonej żurawiny *
* ja dodałam do miodu jeszcze ok. 2-3 łyżki oleju, ale nie do końca polecam taką opcję.
* ja dodałam do miodu jeszcze ok. 2-3 łyżki oleju, ale nie do końca polecam taką opcję.
♥ Miód razem z pastą z wanilii podgrzewamy w rondelku, aż składniki się połącz i będą ciepłe i płynne.
♥ Wszystkie suche składniki z wyjątkiem żurawiny mieszamy w dużej misce, dolewamy miód z wanilią, dokładnie mieszamy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
♥ Granolę pieczemy w 180ºC przez 25-30 min., mieszając ją w tym czasie ok. 3-4 razy.
♥ Upieczoną granolę pozostawiamy do ostygnięcia, przestygniętą przekładamy do dużego słoika.
Smacznego !
Przepis od Madam Eedith
Muszę ją koniecznie zrobić :) Dziś akurat kupiłam żurawinę a resztę składników mam :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje w tym uroczym słoiczku :)
Dziękuję pięknie :) Życzę powodzenia w przygotowaniu i smacznego ! :D
Usuń