26 wrz 2013

Jesienna granola wg Gordona


Cudownie chrrrupiąca, zdrowa i co najważniejsze - pyszna granola, według przepisu Gordona Ramsaya. Pierwszy raz spotkałam się z ryżem preparowanym w granoli i muszę przyznać, że stałam się jego jeszcze większą fanką :) Warto przygotować sobie taki słoik naturalnego dobra, aby urozmaicić sobie śniadania. Możecie zobaczyć przykłady na wykorzystanie granoli w TYM przepisie na granolę z kokosem. Polecam ♥



 Granola wg Gordona 

/Przepis na duży słoik granoli/

Składniki:
200 g miodu
1 łyżeczka pasty z wanilii
300 g płatków owsianych
100 g preparowanego ryżu
4 łyżki otrębów
100 g migdałów
75 g ziarenek dyni
75 g ziarenek słonecznika
50 g siemienia lnianego
szczypta soli
150 g suszonej żurawiny *

* ja dodałam do miodu jeszcze ok. 2-3 łyżki oleju, ale nie do końca polecam taką opcję. 

♥  Miód razem z pastą z wanilii podgrzewamy w rondelku, aż składniki się połącz i będą ciepłe i płynne.

♥  Wszystkie suche składniki z wyjątkiem żurawiny mieszamy w dużej misce, dolewamy miód z wanilią, dokładnie mieszamy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

♥  Granolę pieczemy w 180ºC przez 25-30 min., mieszając ją w tym czasie ok. 3-4 razy.

♥  Upieczoną granolę pozostawiamy do ostygnięcia, przestygniętą przekładamy do dużego słoika.

Smacznego !

Przepis od Madam Eedith

2 komentarze:

  1. Muszę ją koniecznie zrobić :) Dziś akurat kupiłam żurawinę a resztę składników mam :)
    Pięknie się prezentuje w tym uroczym słoiczku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie :) Życzę powodzenia w przygotowaniu i smacznego ! :D

      Usuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...