Droga do zdrowia i szczęścia ;-) |
Kiedy mój tata jadł kolejną miseczkę granoli z jogurtem i sokiem wiśniowym, opowiedział mi o swoim pobycie w Meksyku. Okazało się, że żyje tam pewne małżeństwo, które w swoim domu urządziło kawiarenkę, w tym właśnie miejscu serwują bardzo podobną granolę, jaką przedstawiam dziś Wam, z tym, że w Meksyku jadają ją ze świeżymi bananami, melonami itd...
Ostatnio dostałam w prezencie cukier kokosowy i suszone płaty kokosa prosto z Filipin, wiedziałam, że muszę wykorzystać te składniki jak najlepiej, a dzisiejsza propozycja na granolę wydała się najlepszym pomysłem. Oczywiście nie trzeba do niej używać wyżej wymienionych składników, z tymi polskimi również będzie przepyszna, zapewniam Was ;-)
Bardzo, ale to bardzo polecam - można ją jeść na wiele różnych sposobów, zawsze smakuje doskonale i nawet anty-fani płatków owsianych się w niej zakochali :)
/Ten wpis brał udział w konkursie "pokochaj olej rzepakowy"./
Ostatnio dostałam w prezencie cukier kokosowy i suszone płaty kokosa prosto z Filipin, wiedziałam, że muszę wykorzystać te składniki jak najlepiej, a dzisiejsza propozycja na granolę wydała się najlepszym pomysłem. Oczywiście nie trzeba do niej używać wyżej wymienionych składników, z tymi polskimi również będzie przepyszna, zapewniam Was ;-)
Bardzo, ale to bardzo polecam - można ją jeść na wiele różnych sposobów, zawsze smakuje doskonale i nawet anty-fani płatków owsianych się w niej zakochali :)
/Ten wpis brał udział w konkursie "pokochaj olej rzepakowy"./
Czas przygotowania: ok. 20 min. Stopień trudności: łatwe Ilość: ok. 800 g granoli
Przepis na granolę wymaga pieczenia na zwykłej, dużej, płaskiej blasze
Składniki na granolę
• 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
• 1/2 szklanki wiórek kokosowych
• 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów
• 3/4 szklanki nasion słonecznika (lub szklanka pół na pół z dynią)
• 1/2 szklanki brązowego cukru
• 1/2 szklanki miodu
• 1/4 szklanki oleju rzepakowego*
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
♥ Piekarnik nagrzać do 180ºC.
♥ W misce wymieszać płatki owsiane, migdały, płatki kokosowe i nasiona.
♥ W rondelku doprowadzić do wrzenia cukier, miód, olej i ekstrakt, gotować jeszcze przez 2 min.
♥ Syrop wylać na składniki sypkie (jeszcze gorący), następnie dobrze wymieszać.
♥ Wyłożyć przygotowaną masę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równo rozłożyć.
♥ Piec przez 8 min. w nagrzanym piekarniku, po tym czasie wyciągnąć blaszkę, wymieszać. Piec przez kolejne 25 - 30 min. co pięć minut mieszając.
♥ Upieczoną granolę wyciągnąć z piekarnika i ostudzić przez ok. 10 -15 min. Lekko przestygniętą połamać na małe kawałeczki. Przełożyć do słoika.
Rozkoszować się na setki możliwych sposobów :-)
Smacznego,
Z.
* Olej rzepakowy jest najlepszy do pieczenia, smażenia, duszenia i sałatek ze względu na jego neutralny smak - nie wpływa na smak wypieku, ale znacznie poprawia jego jakość. Wspomaga ogólną odporność organizmu, pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia i chorobom nowotworowym oraz ze względu na zawartość witaminy E, znanej jako witamina młodości, wpływa na poprawę wyglądu skóry. Myślę, że warto po niego sięgać nie tylko w celach kulinarnych ale również w trosce o swoje zdrowie, gdyż słyszałam, że olej rzepakowy jest równie zdrowy, jak oliwa !
Suszony kokos |
Wrzący syrop. |
Granola z jogurtem naturalnym i jabłkami duszonymi z przyprawą do deserów. |
pyszny pomysł, bardzo lubię granole:) przepis na pewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńPolecam ! ;-)
Usuń