Upiekłam ostatnio bardzo dobre ciasteczka - maślane, z wyraźną nutą wanilii...
W pierwszym dniu po upieczeniu są bardzo twarde, wtedy najlepiej jeść je z mlekiem, jednak już na drugi dzień są mięciusieńkie :)
Moje były prezentem, który zapakowałam według instrukcji z książki "Smakowite prezenty" (no, może nie wyszło całkiem po mojej myśli, ale i tak byłam zadowolona ze swojej pracy...).
Polecam :)
Kruche ciasteczka z wanilią
Czas przygotowania: 35 - 40 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: ok. 24 dużych ciasteczek
Składniki na kruche ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 125 g cukru pudru
• 125 g masła, o temperaturze pokojowej
• 1 jajko
• 1 strąk wanilii
♥ Wanilię naciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka, dodać je do cukru pudru i dokładnie wymieszać.
♥ Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroi na kawałki i dodać do mąki. Ucierać opuszkami palców do utworzenia się grudek.
♥ Po środku zrobić wgłębienie, do którego wbić jajko i nasypać cukier. Wszystko ugnieść krótko, aż utworzy się zwarte ciasto.
♥ Z ciasta uformować kulę, którą należy spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 min.
♥ Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180ºC , a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Wycinać ciasteczka, które można później postęplować specjalnym stemplem w wybranym wzorze.
♥ Ciasteczka piec przez 15 min. w nagrzanym piekarniku.
Smacznego,
Zosia
Źródło: Moje Wypieki
Chętnie bym się jednym poczęstowała:)
OdpowiedzUsuńTen stempelek jest uroczy:)
OdpowiedzUsuńcudnie wyszły, też mam ten stempelek :)
OdpowiedzUsuńThe best biscuits I've ever eaten!Thanks a lot:)
OdpowiedzUsuńYour teacher :)
Oh, thank you very much ! :)
Usuń