23 maj 2013

Kokosowe ciasto z rabarbarem


To kolejna sezonowa propozycja na wykorzystanie rabarbaru. Do przygotowania tego ciasta użyłam cukru kokosowego z Filipin, o którym pisałam już w notce o granoli, jednak z powodzeniem można go zastąpić cukrem trzcinowym lub białym.
Uważam, że to ciasto zasługuje na nagrodę - bardzo proste, szybkie w przygotowaniu, no i przede wszystkim bardzo smaczne. Jak to trafnie określił mój tata, rabarbar nadaje niepowtarzalnego smaku oraz charakteru i ja się z tym zdecydowanie zgadzam !


Kokosowe ciasto z rabarbarem 

Czas przygotowania: 25 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 8 kawałków

Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm

Składniki:
300 g rabarbaru
200 g mąki
60 g wiórków kokosowych
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 jajka
180 g cukru trzcinowego (ja użyłam cukru kokosowego)
100 g masła, roztopionego
120 ml jogurtu naturalnego
otarta skórka z 1 cytryny
4 łyżki wiórków kokosowych + 2-3 łyżki cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

♥  Piekarnik nagrzać do 180ºC. Tortownicę wysmarować olejem/masłem. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałeczki.

♥  Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi, sodą i proszkiem. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. 

♥  Dalej miksując dodać oliwę oraz startą skórkę z cytryny, a następnie dodać 1/3 jogurtu i 1/3 mąki, tak postępować do wykorzystania składników. Miksować tylko do połączenia składników !

♥  Przełożyć masę do tortownicy, ciasto posypać wiórkami kokosowymi, przykryć rabarbarem, który posypać 2-3 łyżkami cukru.

♥  Piec przez 50 min. Nie martwcie się, ciasto przed pieczeniem nie wypełnia nawet 2/3 formy, ale w trakcie pieczenia urośnie.   


Smacznego !

Źródło: Bea w kuchni.

6 komentarzy:

  1. Piękne ciasto. Pewnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne! lubię połączenie rabarbar - kokos.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale narobiłaś mi ochoty na rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rabarbar lubi się z wypiekami, jeszcze z kokosowym posmakiem nie próbowałam, za to uwielbiam go w muffinkach z orzechami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciesze sie zatem, ze smakowalo! :)

    Pozdrawiam serdezcnie

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...