Pączki hiszpańskie, zwane też wiedeńskimi lub gniazdkami, to moje najulubieńsze pączuszki na świecie! Przygotowanie ich to kwestia zrobienia ciasta parzonego (takiego samego, jak na ptysie, czy eklerki), wyciśnięcia go na pergamin i usmażenia na głębokim oleju, trochę pracochłonne, ale jakie pyszne ! Warto spróbować takich domowych pączków... Polecam :D
Pączki hiszpańskie (wiedeńskie)
Czas przygotowania: ok. 60 min. (+ czas smażenia i ok. 15 min. studzenia ciasta) Stopień trudności: łatwe, lecz pracochłonne Liczba porcji: ok. 25 pączków
Składniki na ciasto parzone:
• 200 g mąki pszennej
• 100 g masła
• 4 jajka
• szklanka wody
• szczypta soli
• olej do głębokiego smażenia
♥ W rondelku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
♥ Mąkę przesiać i od razu dodać całą do gotującej się wody z masłem. Wymieszać dokładnie i ucierać, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka.
♥ Przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia. Letnie ciasto miksować z kolejno wbijanymi jajkami. Przełożyć do szprycy z tylką w kształcie dużej gwiazdy.
♥ Z papieru do pieczenia (pergaminu) wyciąć kwadraty, posmarować je olejem. Wycisnąć na każdy okręgi, jednak jeśli nie macie odpowiednio dużej tylki, można wycisnąć kilka okręgów, w ten sposób...
♥ Olej rozgrzać w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem. Pączki smażyć z obu stron, wkładając je razem z pergaminem (pergaminem do góry), następnie go wyjmując.
♥ Przełożyć na metalową kratkę, jeszcze ciepłe pączki polać lukrem.
Składniki na lukier:
• 200 g cukru pudru
• 2 - 3 łyżki gorącej wody
• 1 łyżka soku z cytryny
♥ Wszystkie składniki wymieszać.
Smacznego,
Zosia
Źródło: Moje Wypieki
Pyszne pączki ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńGniazdka! Pamiętam, że kiedyś bardzo je lubiłam ;p
OdpowiedzUsuńKocham. Uwielbiam.Nigdy mi nie wychodzą. Twoje są cudowne.
OdpowiedzUsuńPyszne,robiłam je z przepisów kuchni Lidla z sokoem pomarańczowym ,wyszły równie pyszne.
OdpowiedzUsuń