Churros to popularny, hiszpański wypiek znany również w Ameryce Łacińskiej, Francji, Portugalii i Turcji. Te pyszne pręciki sprzedawane są w specjalnych sklepach zwanych Churrería, zlokalizowanych w ruchliwych miejscach. Zazwyczaj podawane są z czekoladowym ganache lub masą kajmakową, a w Urugwaju podaje się je nawet z topionym serem w wersji wytrawnej. Prezentowane dziś na blogu churros obtoczyłam w cukrze cynamonowym i podałam z ganache z gorzkiej czekolady, którą sukcesywnie można zastąpić mleczną lub nawet białą, jeśli lubicie :D
☺☺☺
Churros z czekoladowym ganache
Czas przygotowania: ok. 30 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 3 porcje (takie jak na zdjęciu), tj. filiżanka czekoladowego ganache + cały talerzyk churros
Składniki na churros:
• 200 g mąki pszennej• 100 g masła
• 4 jajka
• szklanka wody
• szczypta soli
• olej do głębokiego smażenia
♥ W rondelku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
♥ Mąkę przesiać i od razu dodać całą do gotującej się wody z masłem. Wymieszać dokładnie i ucierać, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka.
♥ Przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia. Letnie ciasto miksować z kolejno wbijanymi jajkami. Przełożyć do szprycy z tylką w kształcie dużej gwiazdy.
Składniki na cukier cynamonowy:
• ok. 100 g cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
♥ Składniki wymieszać ze sobą, aż cukier cały połączy się z cynamonem.
♥ Olej rozgrzać w rondelku/patelni z grubym dnem. Wyciskać paski długości ok. 6 - 7 cm (lub większe), smażyć do zarumienienia z każdej strony. Po usmażeniu chwilę ostudzić, obtoczyć w cukrze cynamonowym i podawać z ganache czekoladowym lub podgrzaną masą kajmakową.
Składniki na ganache z gorzkiej czekolady:
• 100 g czekolady gorzkiej (albo mlecznej lub białej)
• 30 ml śmietany kremówki (ok. 2 łyżek)
• 100 ml mleka
♥ W rondelku zagotować śmietanę z mlekiem. Wyłączyć ogień, dodać czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i powstania gładkiej masy. Odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia.
♥ Przelać do miseczki i podawać.
Smacznego !
Źródła: ciasto parzone - Moje Wypieki
ganache - książka pt. "Gotowanie krok po roku - ciasta i desery"
Przeglądałam dziś książkę kucharską i natknęłam się na churros, tak pięknie się prezentują że chyba będę musiała się skusić. Jeszcze ta czekolada....kusisz, kusisz!
OdpowiedzUsuńHa ha ;-) Faktycznie wyglądają całkiem ładnie, a co do czekolady, to nie wyobrażam sobie churros bez niej :D
UsuńPozdrawiam serdecznie,
Zosia
Uwielbiam churros! Kojarzą mi się z dzieciństwem spędzonym w Hiszpanii i każdym kolejnym wyjazdem do tego pięknego kraju.
OdpowiedzUsuńDla mnie muszą być właśnie podawane z czekoladą.
Serdeczności,
E.