23 cze 2013

Kruche ciasteczka z wanilią


Upiekłam ostatnio bardzo dobre ciasteczka - maślane, z wyraźną nutą wanilii... 
W pierwszym dniu po upieczeniu są bardzo twarde, wtedy najlepiej jeść je z mlekiem, jednak już na drugi dzień są mięciusieńkie :)
Moje były prezentem, który zapakowałam według instrukcji z książki "Smakowite prezenty" (no, może nie wyszło całkiem po mojej myśli, ale i tak byłam zadowolona ze swojej pracy...). 
Polecam :)


Kruche ciasteczka z wanilią 

Czas przygotowania: 35 - 40 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: ok. 24 dużych ciasteczek 

Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g cukru pudru
125 g masła, o temperaturze pokojowej 
1 jajko
1 strąk wanilii

♥  Wanilię naciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka, dodać je do cukru pudru i dokładnie wymieszać.

♥  Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroi na kawałki i dodać do mąki. Ucierać opuszkami palców do utworzenia się grudek.

♥  Po środku zrobić wgłębienie, do którego wbić jajko i nasypać cukier. Wszystko ugnieść krótko, aż utworzy się zwarte ciasto.



♥  Z ciasta uformować kulę, którą należy spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 min.

♥  Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180ºC , a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Wycinać ciasteczka, które można później postęplować specjalnym stemplem w wybranym wzorze.

♥  Ciasteczka piec przez 15 min. w nagrzanym piekarniku.

Smacznego,
Zosia


Źródło: Moje Wypieki

5 komentarzy:

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...