Od początku wiedziałam, że to zestawienie smaków mi posmakuje, jest typowo letnie, a rukola dodaje pizzy niepowtarzalnego, charakterystycznego smaku ! Jeśli macie ochotę, możecie podpiec pomidorki razem z pizzą, jednak ja zdobyłam najlepsze w okolicy, więc wolałam zjeść je tak, jak natura stworzyła :-) Gorąco polecam !
Pizza na cienkim cieście: rukola, pomidorki i mozzarella
Czas przygotowania: ciasto - ok. 25 min. (+ 45 min. wyrastania), sos ok. 10 min. (+ smażenie), ogółem ok. 1,5 godz. w kuchni
Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 3 pizze na cienkim cieście
Składniki na najlepsze ciasto na pizzę (to samo, co w tym przepisie ):
• 500 g mąki pszennej
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka soli
• 5 łyżek oliwy (ja użyłam 2. łyżek oliwy czosnkowej i 3. zwykłej)
• 50 g świeżych drożdży* lub 1 opakowanie suchych drożdży (instant)
• 1 szklanka wody, letniej
* Jeśli używacie świeżych drożdży, będą potrzebne jeszcze 3 łyżki letniego mleka do zrobienia rozczynu. W tym celu drożdże pokrusz i zalej letnim mlekiem, odstaw w ciepłe miejsce na 10 min., po tym czasie drożdże się spienią.
♥ Mąkę przesiać do dużej miski, tak aby powstała górka, dookoła posypać solą i cukrem. W środku zrobić duży dołek, do którego dodać rozczyn z drożdży i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem.
♥ Po otrzymaniu jednolitej masy dodawać po łyżce oliwy, w razie konieczności posypując mąką, w ten sposób otrzyma się gładkie, lśniące i miękkie ciasto.
♥ Miskę posypać mąką, włożyć do niej ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 min., aby podwoiło swoją objętość.
Składniki na sos pomidorowy:
• 5 dużych pomidorów
• 1 ząbek czosnku
• ok. 3 łyżki oleju/oliwy
• sól i pieprz do smaku
• bazylia
• oregano
♥ Pomidory obrać ze skórki, pokroić na kawałeczki i pozbawić nasion.
♥ Oliwę podgrzać na patelni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a do tego jeszcze pomidory. Smażyć do rozpadnięcia pomidorów. Pod koniec smażenia dodać jeszcze zioła, sól i pieprz. Zostawić do ostygnięcia.
♥ Ciasto na pizzę pokroić na 3 części, pierwszy kawałek rozwałkować, lub po prostu rozciągnąć na kształt koła/prostokąta, a brzegi zawinąć do środka i przycisnąć, aby powstały nazywane przeze mnie "krawężniki" ;-).
Dodatki:
• rukola (zużyłam 1 opakowanie)
• pomidorki koktajlowe
• 2 - 3 kulki mozarelli
• ulubiona szynka (opcjonalnie)
♥ Placek posmarować sosem pomidorowym, ułożyć szynkę i mozarellę. Pizzę piec przez ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 230°C, przed podaniem ułożyć na wierzchu rukolę i przekrojone na połowy pomidorki, całość można lekko skropić oliwą.
♥ Upieczoną pizzę od razu podawać, przygotowany sos można wykorzystać do posmarowania pizzy.
Smacznego,
Zosia
Czy pizza ma cienkie i chrupiące ciasto czy takie uginające się?
OdpowiedzUsuńbagietka.wordpress.com
Ciasto jest cienkie i chrupiące, a podniesiony kawałek nie ugina się pod ciężarem dodatków
Usuń;-)
Pozdrawiam,
Zosia
Bardzo lubię na cienkim cieście :) Taka najlepsza; D
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie i na pewno zdrowo:)
OdpowiedzUsuń