11 maj 2013

Pizza "pod słońcem" - idealna ♥



W końcu znalazłam najlepszy przepis na ciasto na pizze pod słońcem, a przy tym na cudowny sos pomidorowy ;-) Idealna, puszysta lub cieniutka pizza, to doskonała alternatywa na obiad lub kolację. Pamiętajcie tyko, że puszyste ciasto lubi duużo dodatków, cienkie trochę mniej. Bardzo polecam !
Tutaj dowiecie się, jak sobie radzić z ciastem drożdżowym - KLIK !


☺☺☺

Pizza na puszystym cieście z szynką, pieczarkami i serem

Czas przygotowania: ciasto - ok. 25 min. (+ 45 min. wyrastania), sos ok. 10 min. (+ smażenie), ogółem ok. 1,5 godz. w kuchni 
Stopień trudności: średnio - trudne 
Liczba porcji: 2 średniej wielkości pizze 


Składniki na najlepsze ciasto na pizzę:
500 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek oliwy (ja użyłam 2. łyżek oliwy czosnkowej i 3. zwykłej)
50 g świeżych drożdży* lub 1 opakowanie suchych drożdży (instant) 
1 szklanka wody, letniej

* Jeśli używacie świeżych drożdży, będą potrzebne jeszcze 3 łyżki letniego mleka do zrobienia rozczynu. W tym celu drożdże pokrusz i zalej letnim mlekiem, odstaw w ciepłe miejsce na 10 min., po tym czasie drożdże się spienią. 

♥  Mąkę przesiać do dużej miski, tak aby powstała górka, dookoła posypać solą. W środku zrobić duży dołek, do którego dodać rozczyn z drożdży i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem.  


♥  Po otrzymaniu jednolitej masy dodawać po łyżce oliwy, w razie konieczności posypując mąką, w ten sposób otrzyma się gładkie, lśniące i miękkie ciasto.

♥  Miskę posypać mąką, włożyć do niej ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 min., aby podwoiło swoją objętość.

Składniki na sos pomidorowy:
5 dużych pomidorów
1 ząbek czosnku
ok. 3 łyżki oleju/oliwy 
bazylia
oregano

♥  Pomidory obrać ze skórki, pokroić na kawałeczki i pozbawić nasion.

♥  Oliwę podgrzać na patelni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a do tego jeszcze pomidory. Smażyć do rozpadnięcia pomidorów. Pod koniec smażenia dodać jeszcze zioła. Zostawić do ostygnięcia.

♥  Ciasto na pizzę przekroić na 2 lub 3 części (zależnie od naszych upodobań co do grubości ciasta), pierwszy kawałek rozwałkować na kształt koła, a brzegi zawinąć delikatnie do środka, aby powstały nazywane przeze mnie "krawężniki" ;-).

Przykładowe dodatki:
ser
szynka
pieczarki usmażone na patelni z cebulką
sos pomidorowy (np. z przepisu powyżej)

♥  Placek posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki, a na koniec ser. Pizzę piec przez ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 230°C. 

♥  Upieczoną pizzę od razu podawać.

Smacznego,
Zosia     

Źródła: kotlet.tv - sos

5 komentarzy:

  1. zawsze jak robię pizze to nie mam ambicji, żeby była okrągła.. ;D
    Ale twoja wygląda genialnie! W sam raz upieczona, tam gdzie trzeba zarumieniona.. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh... bardzo dziękuję. Aż się zarumieniłam... ;-)

      Usuń
  2. Super przepis! Pierwszy raz wyszła mi tak smaczna pizza :) Do tej pory żywiłam się plackami z Dominium, a szczególnie ich hawajską.
    Teraz na tym cieście mogę zrobić każdą inną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, prawda jest taka, że chyba nie ma lepszej pizzy niż domowa... ;-)

      Usuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...