W końcu znalazłam najlepszy przepis na ciasto na pizze pod słońcem, a przy tym na cudowny sos pomidorowy ;-) Idealna, puszysta lub cieniutka pizza, to doskonała alternatywa na obiad lub kolację. Pamiętajcie tyko, że puszyste ciasto lubi duużo dodatków, cienkie trochę mniej. Bardzo polecam !
Tutaj dowiecie się, jak sobie radzić z ciastem drożdżowym - KLIK !
Pizza na puszystym cieście z szynką, pieczarkami i serem
Czas przygotowania: ciasto - ok. 25 min. (+ 45 min. wyrastania), sos ok. 10 min. (+ smażenie), ogółem ok. 1,5 godz. w kuchni
Stopień trudności: średnio - trudne
Liczba porcji: 2 średniej wielkości pizze
Stopień trudności: średnio - trudne
Liczba porcji: 2 średniej wielkości pizze
Składniki na najlepsze ciasto na pizzę:
• 500 g mąki pszennej
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka soli
• 5 łyżek oliwy (ja użyłam 2. łyżek oliwy czosnkowej i 3. zwykłej)
• 50 g świeżych drożdży* lub 1 opakowanie suchych drożdży (instant)
• 1 szklanka wody, letniej
* Jeśli używacie świeżych drożdży, będą potrzebne jeszcze 3 łyżki letniego mleka do zrobienia rozczynu. W tym celu drożdże pokrusz i zalej letnim mlekiem, odstaw w ciepłe miejsce na 10 min., po tym czasie drożdże się spienią.
♥ Mąkę przesiać do dużej miski, tak aby powstała górka, dookoła posypać solą. W środku zrobić duży dołek, do którego dodać rozczyn z drożdży i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem.
♥ Po otrzymaniu jednolitej masy dodawać po łyżce oliwy, w razie konieczności posypując mąką, w ten sposób otrzyma się gładkie, lśniące i miękkie ciasto.
♥ Miskę posypać mąką, włożyć do niej ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 min., aby podwoiło swoją objętość.
Składniki na sos pomidorowy:
• 5 dużych pomidorów
• 1 ząbek czosnku
• ok. 3 łyżki oleju/oliwy
• bazylia
• oregano
♥ Pomidory obrać ze skórki, pokroić na kawałeczki i pozbawić nasion.
♥ Oliwę podgrzać na patelni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a do tego jeszcze pomidory. Smażyć do rozpadnięcia pomidorów. Pod koniec smażenia dodać jeszcze zioła. Zostawić do ostygnięcia.
♥ Ciasto na pizzę przekroić na 2 lub 3 części (zależnie od naszych upodobań co do grubości ciasta), pierwszy kawałek rozwałkować na kształt koła, a brzegi zawinąć delikatnie do środka, aby powstały nazywane przeze mnie "krawężniki" ;-).
Przykładowe dodatki:
• ser
• szynka
• pieczarki usmażone na patelni z cebulką
• sos pomidorowy (np. z przepisu powyżej)
♥ Placek posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki, a na koniec ser. Pizzę piec przez ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 230°C.
♥ Upieczoną pizzę od razu podawać.
• 500 g mąki pszennej
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka soli
• 5 łyżek oliwy (ja użyłam 2. łyżek oliwy czosnkowej i 3. zwykłej)
• 50 g świeżych drożdży* lub 1 opakowanie suchych drożdży (instant)
• 1 szklanka wody, letniej
* Jeśli używacie świeżych drożdży, będą potrzebne jeszcze 3 łyżki letniego mleka do zrobienia rozczynu. W tym celu drożdże pokrusz i zalej letnim mlekiem, odstaw w ciepłe miejsce na 10 min., po tym czasie drożdże się spienią.
♥ Mąkę przesiać do dużej miski, tak aby powstała górka, dookoła posypać solą. W środku zrobić duży dołek, do którego dodać rozczyn z drożdży i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem.
♥ Po otrzymaniu jednolitej masy dodawać po łyżce oliwy, w razie konieczności posypując mąką, w ten sposób otrzyma się gładkie, lśniące i miękkie ciasto.
♥ Miskę posypać mąką, włożyć do niej ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 min., aby podwoiło swoją objętość.
Składniki na sos pomidorowy:
• 5 dużych pomidorów
• 1 ząbek czosnku
• ok. 3 łyżki oleju/oliwy
• bazylia
• oregano
♥ Pomidory obrać ze skórki, pokroić na kawałeczki i pozbawić nasion.
♥ Oliwę podgrzać na patelni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a do tego jeszcze pomidory. Smażyć do rozpadnięcia pomidorów. Pod koniec smażenia dodać jeszcze zioła. Zostawić do ostygnięcia.
♥ Ciasto na pizzę przekroić na 2 lub 3 części (zależnie od naszych upodobań co do grubości ciasta), pierwszy kawałek rozwałkować na kształt koła, a brzegi zawinąć delikatnie do środka, aby powstały nazywane przeze mnie "krawężniki" ;-).
Przykładowe dodatki:
• ser
• szynka
• pieczarki usmażone na patelni z cebulką
• sos pomidorowy (np. z przepisu powyżej)
♥ Placek posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki, a na koniec ser. Pizzę piec przez ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 230°C.
♥ Upieczoną pizzę od razu podawać.
Smacznego,
Zosia
Źródła: kotlet.tv - sos
zawsze jak robię pizze to nie mam ambicji, żeby była okrągła.. ;D
OdpowiedzUsuńAle twoja wygląda genialnie! W sam raz upieczona, tam gdzie trzeba zarumieniona.. Mniam!
Oh... bardzo dziękuję. Aż się zarumieniłam... ;-)
UsuńWygląda przecudownie!
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Pierwszy raz wyszła mi tak smaczna pizza :) Do tej pory żywiłam się plackami z Dominium, a szczególnie ich hawajską.
OdpowiedzUsuńTeraz na tym cieście mogę zrobić każdą inną :)
Bardzo się cieszę, prawda jest taka, że chyba nie ma lepszej pizzy niż domowa... ;-)
Usuń